Rozwiąż równanie 4^3x - 7*4^x + 6 = 0
raster: Rozwiąż równanie:
4
3x − 7*4
x + 6 = 0
Rozwiązuję..
4
3 * 4
x − 7 * 4
x + 6 = 0
64*4
x − 7*4
x +6 = 0
57*4
xx = −6
i nie wiem co dalej.. proszę o pomoc
3 paź 16:30
raster: Chodzi o równanie:
Rozwiąż równanie 4x − 7*4x + 6 = 0
3 paź 16:32
raster: JESZCZE RAZ. Chodzi o równanie :
43x − 7*4x + 6 = 0
3 paź 16:33
Kostek:
(4x)3−7*4x+6=0 t=4x t>0
t3−7t+6=0 dalej kombinuj sam
3 paź 16:35
Trivial:
Po pierwsze, dlaczego uważasz, że 4
3x = 4
3*4
x?
Idąc tym śladem:
2 = 2
1 = 2
1*1*1 = 2
1*2
1*2
1 = 2*2*2 = 8

Takiego prawa po prostu nie ma.
Jest tylko prawo:
a
x*y = (a
x)
y
i z niego trzeba skorzystać:
(4
x)
3 − 7*(4
x) + 6 = 0
Podstaw u = 4
x ⇒ u > 0 i rozwiąż:
u
3 − 7u + 6 = 0
Gdy już znajdziesz rozwiązanie powróć do zmiennej x:
4
x = u → x = ...
3 paź 16:37
Kostek:
3 paź 16:38
raster: dzięki wielkie.. rozwiązałem i wyszło x=1, dzięki
3 paź 16:49