Która z liczb jest wartością funkcji?
Weronika: a) Która z liczb: −12; 2; 5 jest wartością funkcji g(x) = −2x + 3, gdzie x ∊ C? Odpowiedź
uzasadnij.
b) Która z podanych liczb: −2; 34; 6 jest wartością funkcji h(x) = 3 − |x|, gdzie x ∊ N?
Odpowiedź uzasadnij.
Odpowiedź do punktu a: 5.
Odpowiedź do punktu b: −2.
3 paź 16:11
Mila:
Zaczynam:
g(x)=−2x+3
−4x=−7
| −1 | |
| nie jest wartością g(x) dla całkowitego argumentu |
| 2 | |
b)−2x+3=2 i x∊C
−2x=−1
| | 1 | |
x= |
| ∉C ⇔2 nie jest wartością g(x) dla całkowitego argumentu |
| | 2 | |
c)−2x+3=5 i x∊C
−2x=2
x=−1⇔5 jest wartością g(x) dla całkowitego argumentu x=−1
Resztę spróbuj sama
3 paź 16:38
Weronika: 1)
3−|x| = −2
−|x| = −5 /*(−1)
|x| = 5
x = 5 ∊ N
−2 jest wartością funkcji h(x)
2)
3−|x| = 34
−|x| = −214 /*(−1)
|x| = 214
x = 214 ∉ N
34 nie jest wartością funkcji h(x)
3)
3−|x| = 6
−|x| = 3 /*(−1)
|x| = −3
x = 3 ∊ N
W takim razie 6 też musiałoby być wartością tej funkcji, więc wychodzi źle. Możliwie, że robię
gdzieś przez nieuwagę jakiś banalny błąd, ale nie mogę go znaleźć...
4 paź 12:46
Mila:
|x|=−3 brak rozwiązania, bo |X|≥0 z definicji.
4 paź 14:53