rysowanie wykresu
Trapez: w jakiej kolejności rysować wykres y=||x+3|−2|x+2|+2 lub y=|−2|x|−|x+1|
3 paź 16:09
PW: Dla pierwszej z nich:
(1) Wyznaczyć y1 dla x1 = −3
(2) Wyznaczyć y2 dla x2 = −2
(3) Wyznaczyć y3 dla x3 dostatecznie dużej, większej od −2, np. dla x3 = 5
(4) wYznaczyć y4 dla x4 dostatecznie małej, mniejszej od −3, np. dla x4=−5.
Poprowadzić wykres "kawałkami liniowy" przez punkty (x4,y4), (x1,y1), (x2,y2), (x3,y3).
Dlaczego tak? Bo na każdym z przedziałów, na które zwyczajowo "rozbijamy dziedzinę" mamy do
czynienia z dwiema funkcjami liniowymi powiększonymi o stałą 2, których suma jest funkcją
liniową.
Mówienie o "kolejności rysowania" nie ma sensu, nie przesuwamy tu jednej funkcji z ewentualnymi
przekształceniami symetrycznymi, lecz dodajemy dwie różne.
3 paź 16:30