Trygonometria 270 i 360
Maszyn: Nie wiem jak wkleic zalacznik, poniewaz zrobilem zdjecie, wiec postaram sie opisac zaistnialy
problem.
Mamy uklad ktory jest podzielony okregiem na 4 czesci rowno po 90stopni a promien jest rowny
3. Mam punkt M=(0,12).
Mam obliczyc sin,cos,tg,ctg katow 90 180 270 i 360. Mam problemy z obliczeniem sin cos tg i ctg
katow 270 i 360 stopni. Czy ktos moze mi pomoc i krotko opisac co i jak ?
jesli cos jest nie jasne prosze pisac a opisze dokladniej
3 paź 15:51
3 paź 15:59
Trivial:

Z definicji funkcji trygonometrycznych:
| | y | | x | | y | | x | |
sinα = |
| cosα = |
| tgα = |
| ctgα = |
| |
| | r | | r | | x | | y | |
r na rysunku jest zawsze równe 1.
Dla α = 90
o mamy (x,y) = (0,1)
Dla α = 180
o mamy (x,y) = (−1,0)
Dla α = 270
o mamy (x,y) = (0,−1)
Dla α = 360
o mamy (x,y) = (1,0)
Podstaw i policz.
3 paź 16:14
Mila:

Funkcje trygonometryczne w dobranym układzie współrzędnych dla kąta α
Punkt P=(x,y) na ramieniu kąta α
P
2=(0,2)
| | y | | 2 | |
tg90= |
| nie istnieje [ |
| niewykonalne] |
| | x | | 0 | |
Dalej licz sama
3 paź 16:25
Maszyn: dobrze dziekuje za podpowiedz
3 paź 16:27
Maszyn: kurcze jednak dalej nie wiem jak obliczyc 270 i 360 przeciez na waszych rysunkach te punkty nie
leza na osi x lub y. zauwazcie ze 90 lezy na osi y 180 na −x 270 na −y i 360 na x.
3 paź 16:37
Trivial: Na moim leżą − patrz na punkty
niebieskie. Punkt
czarny jest tylko po to, żeby było
widać co jest czym.
3 paź 16:39
Maszyn: no dobrze wiec w 3 cwiartce wyszlo sin 270 = 1 cos 270 nie istnieje tg 270 = 0 i ctg 270 nie
istnieje.
Tak mialo wyjsc ?
3 paź 16:41
Mila:

Najlepiej ustalić r=1 ( jak u
Triviala)
P
3=(−1,0)
| | x | | −1 | |
ctg180= |
| nie istnieje [ |
| niewykonalne |
| | y | | 0 | |
P
4=(0,−1)
| | y | | −1 | |
tg270= |
| nie istnieje [= |
| niewykonalne] |
| | x | | 0 | |
Dla 360 jest tak jak dla 0
3 paź 16:54
Maszyn: dziekuje za pomoc
3 paź 17:12
Mila:
3 paź 17:14