wartości parametru
jojo: rozwiąż względem niewiadomej x równanie
| x2+1 | | 1 | | x | |
| − |
| = |
| |
| a2x−2a | | 2−ax | | a | |
i zbadaj dla jakich wartości parametru a równanie :
a) ma dwa pierwiastki
b) ma dokładnie jeden pierwiastek
c) nie ma pierwiastków
3 paź 14:09
loitzl9006:
na początek trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika
zauważmy, że a
2x−2a=a(ax−2)
| | 1 | | 1 | | a | |
− |
| = |
| = |
| |
| | 2−ax | | ax−2 | | a(ax−2) | |
więc nasze równanie można przedstawić jako
| x2+1 | | a | | x(ax−2) | |
| + |
| = |
| |
| a(ax−2) | | a(ax−2) | | a(ax−2) | |
mnożymy obustronnie razy a(ax−2), zostaje licznik
x
2−ax
2+2x+1+a=0
(1−a)x
2+2x+1+a=0
a) Δ>0
Δ=4−4*(1−a)*(1+a)=4−4(1−a
2)=4−4+4a
2=4a
2
Δ>0⇔4a
2>0
a∊R\{0} − dla każdej oprócz 0 wartości parametru a równanie ma 2 rozwiązania
czyli nie trzeba już b) i c) rozważać ale sprawdźcie mogłem po drodze walnąć jakąś głupotę
| | 2 | |
i jeszcze dziedzina: a≠0, 2−ax≠0 czyli x≠ |
| |
| | a | |
3 paź 14:29
Basia:
założenia:
| | 2 | |
a2x−2a≠0 ⇔ a(ax−2) ≠ 0 ⇔ a≠0 ∧ x≠ |
| |
| | a | |
co oznacza, że dla parametru a=0 równanie w ogóle nie istnieje,
a rozwiązanie
x≠2a
2−ax ≠ 0 i a≠0 daje to samo
| x2+1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| /*a(ax−2) |
| a(ax−2) | | ax−2 | | a | |
x
2+1 + a = x(ax−2)
x
2 +1 + a = ax
2 − 2x
x
2 − ax
2 + 2x + a+1 = 0
(1−a)x
2 + 2x + (a+1) = 0
dla 1−a = 0 czyli dla a=1 mamy
0*x
2 + 2x + 2 = 0
2x+2 = 0
x = −1
czyli dla a=1 mamy jedno rozwiązanie
dla a≠1
Δ = 4 − 4(1−a)(1+a) = 4 − 4(1−a
2) = 4−4 + a
2 > 0 dla każdego a≠0
czy może być tak, że
−2 − |a| = a
a + |a| = −2
a>0 ⇒2a = −2 sprzeczność
a<0 ⇒ 0 = −1 sprzeczność
czy może być tak, że
−2 + |a| = a
a − |a| = −2
a>0 ⇒ 0=−2 sprzeczność
| | 1 | |
a<0 ⇒ 2a=−1 i to jest możliwe dla a= − |
| |
| | 2 | |
czyli ostatecznie:
dla a=0 równanie nie ma sensu
| | 1 | |
dla a=1 i a=− |
| ma jedno rozwiązanie |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla a≠0 i a≠1 i a≠− |
| ma dwa rozwiązania |
| | 2 | |
3 paź 14:40
jojo: Dziękuję wam
3 paź 14:41
Basia: oj nie zgubiłam tam 4
Δ = 4a
2 > 0 dla każdego a≠0
x
2 = −1+|a|
−2 − 2|a| = a
2|a| + a = −2
a>0 ⇒ 3a= −1 sprzeczność
a<0 ⇒ −a = −2 ⇒ a=2 sprzeczność
−2 + 2|a| = a
2|a| − a = 2
a>0 ⇒ a = 2 możliwe
a<0 ⇒ −3a=2 sprzeczność
czyli:
dla a=0 równanie nie ma sensu
dla a=1 i a=2 ma jedno rozwiązanie
dla a≠0 i a≠1 i a≠2 ma dwa rozwiązania
3 paź 14:44
pigor: ..., lub, np. tak :
| x2+1 | | 1 | | x | | x2+1 | | 1 | | x | |
| − |
| = |
| ⇒ |
| + |
| = |
| ⇒ |
| a2x−2a | | 2−ax | | a | | a(ax−2 | | ax−2 | | a | |
| | x2+1+a | | x | |
⇒ |
| = |
| i a≠0 i x≠2a(*) ⇒ |
| | a(ax−2 | | a | |
⇒ x(ax−2)= x
2+1+a ⇔ ax
2−2x−x
2−1−a= 0 ⇔
⇔
(a−1)x2−2x−(a+1)= 0 , to dane równanie ma :
a) 2 pierwiastki ⇔ a−1≠0 i a≠0 i Δ=4+4(a
2−1)= 4a
2>0 ⇔
a∊R\{0,1} ;
b) dokładnie 1 pierwiastek ⇔
a=1 i 2x+2=0 ⇒
x= −1 ≠ 2 − patrz (*) ;
c) nie ma pierwiastków (tu − nie ma sensu) ⇔
a=0 i to chyba tyle . ...
3 paź 14:48
pigor: ..., no to , różnimy się, ale to już tak jest jak, piszę on−line, trudno, . ...
3 paź 14:53
Basia: to podstaw sobie
pigor a=2 i rozwiąż równanie
| x2+1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| |
| 4(x−1) | | 2x−2 | | 2 | |
| x2+1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| /*4(x−1) |
| 4(x−1) | | 2(x−1) | | 2 | |
x≠1
x
2+1 − 2 = 2x(x−1)
x
2 −1 = 2x
2 − 2x
−x
2 + 2x − 1 = 0
x
2 − 2x + 1 = 0
(x−1)
2 = 0 i x≠1
to ile ono ma rozwiązań dla a=2 ?
(ale też się pomyliłam, bo napisałam, że jedno)
3 paź 14:53
pigor: ...sądzę, że autor postu sobie juz poradzi i z naszych koncepcji wyciągnie
wnioski , boj a nie mam ochoty wnikać zbyt głęboko w te brrr... parametry .
3 paź 14:57
Basia: aj znowu nie tak, znaki mi się mylą
jeszcze raz porządnie
3 paź 14:59
Basia:
| x2+1 | | 1 | | x | |
| − |
| = |
| |
| a2x−2a | | 2−ax | | a | |
| x2+1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| |
| a(ax−2) | | ax−2 | | a | |
| | 2 | |
a≠0 i rozwiązanie jeżeli istnieje musi spełniać warunek x ≠ |
| |
| | a | |
x
2+1 + a = x(ax−2)
x
2 + 1 + a = ax
2 − 2x
(1−a)x
2 + 2x + (a+1) = 0
| | 2 | |
a=1 ⇒ 2x+2 = 0 ⇒ x= −1 |
| = 2 |
| | a | |
nie ma kolizji jest jedno rozwiązanie
a≠1
Δ = 2
2 − 4(1−a)(a+1) = 4 − 4(1−a
2) = 4a
2
| | −2−2|a| | | −2(1+|a|) | | −(1+|a|) | | |a|+1 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2(1−a) | | 2(1−a) | | 1−a | | a−1 | |
dla a>0
2a+2 = a
2 − a
a
2 − 3a −2 = 0
to jest możliwe dla jakiegoś a i wtedy x
1 jako pierwiastek odpadnie
ale nie skończę bo mam gościa
3 paź 15:08
Basia: dla a= −2 jest tylko jedno rozwiązanie; łatwo sprawdzić
3 paź 17:01