Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3^x. Funkcja g(x)=f(x)+3 z prostą o równani
kamczatka: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3x. Funkcja g(x)=f(x)+3 z prostą o równaniu y=3
Trzeba odpowiedzieć ile ma punktów wspólnych czy ich wcale nie ma.
Odpowiedź to nie ma wspólnych punktów.
3x+3=3 czyli nic nie spełnia tej równości ?
3 paź 12:41
matyk: 3
x=0
Takie równanie nie ma rozwiązania.
3 paź 12:43
kamczatka: faktycznie nie zauważyłem.
3 paź 12:44
Kostek:

albo rysujesz wykres i widzisz że te funkcję nie mają wspólnych punktów
3 paź 12:46
Aga1.:

3
3 paź 13:02