Liczba punktów wspólnych wykresów funkcji f(x)=5^x i g(x)=U{5}{x} jest równa:
kamczatka: | | 5 | |
Liczba punktów wspólnych wykresów funkcji f(x)=5x i g(x)= |
| jest równa: |
| | x | |
Odpowiedź to 1.
Ale jak to obliczyć bo widać że dla x=1 są takie same wartości ale jak to wyliczyć ?
3 paź 12:19
aniabb:

Z. x≠0
| | 5 | |
5x = |
| zielona przecina niebieską |
| | x | |
tylko x=1
3 paź 12:23
bezendu:
Narysować te dwie funkcje
3 paź 12:23
Piotr 10: | | 5 | |
Najlepiej jest narysować wykres funkcji f(x)=5x i g(x)= |
| w układzie kartezjańskim. I |
| | x | |
Liczba przecięć, będzie decydowała o punktach wspólnych
3 paź 12:24
bezendu:
Piotr dziś mamy takie same pomysły
3 paź 12:24
Piotr 10: Tak

, tylko jesteś ode mnie zawsze szybszy
3 paź 12:34