:)
andzia: proszę o pomoc
Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 30,a promień podstawy jest o 5 mniejszy od tworzącej
stożka.Wówczas tworząca stożka jest nachylona do podstawy płaszczyzny pod kątem:
a)α=30 stopni
b)α,takim,że sinα=15
c)α,takim,że cos α=15
d)α=60 stopni
30 wrz 19:07
Moni: przekrój osiowy stożka, to trójkąt równoramienny, gdzie jego ramiona mają długość l (tworząca),
zaś trzeci bok to średnica podstawy stożka, więc masz
r=l−5
Ob=2l+2r
ob=2l+2(l−5)
.....
l=10, zaś r=5
jeśli w tr. poprowadzisz wysokość, to otrzymasz tr. prostokątny i kąt nachylenia tworzącej do
płaszczyzny podstawy, to kąt między l, a r....
zatem α=60 stopni
30 wrz 19:37
andzia: Dzięki serdeczne−jesteś Wielka
30 wrz 20:12
Moni: dzięki

cieszę się, że pomogłam
30 wrz 20:13
andzia:
30 wrz 20:18