matematykaszkolna.pl
Problem Piotr 10: Trivial widzę, że jesteśemotka. Miałbyś teraz czas? Mam problem z jednym zadaniem
3 paź 10:28
Trivial: Cześć. emotka
3 paź 10:33
Piotr 10: Witaj W doświadczeniu Millikana kropelka oliwy w powietrzu pod działaniem siły grawitacji przebywa ruchem jednostajnym odcinek s1=0,3 cm w czasie t=100s. Po przyłożeniu napięcia U=690 V do płytek kondensatora, w którego wnętrzu znajduje się ta kropelka, wnosi się ona przebywając odcinek s2=0,6 cm w takim samym czasie. Wiedząc, że współczynnik lepkości powietrza wynosi n=1,8*10−6 N*s/m2, oblicz ładunek kropelki oliwy. Uwaga! Siła oporu w ośrodku lepkim jest określana prawem Stokesa i dla kuli wynosi: F=6IInvr. Przy rozwiązywaniu zadania można pominąć siłę wyporu powietrza. Przedstawię zaraz to co ja zrobiłem
3 paź 10:34
Trivial: No to czekam.
3 paź 10:36
Piotr 10: Z pierwszego zdania mogę wyliczyć prędkość. Jest to ruch jednostajny, a zatem:
 s1 
V1=

t 
Z drugiego zdania: Mamy trzy siły. Siłę elektryczną, siłę oporu i siłę ciężkości. Kropla się wznosi do góry więc:
 Fw 
a=

m 
 Fe − F − Fc 
a=

m 
, gdzie Fc to siła ciężkości , Fe − siła elektryczną powodującą przyspieszenie ruchu do góry, i F− siła oporu.
 at2 
s2=

2 
 2s 
a=

t2 
WIem, że m=V*d , gdzie V − objętość kuli a d− gęstość oliwy
3 paź 10:38
Trivial: Zaraz zerknę, proszę się nie niecierpliwić. emotka
3 paź 10:52
Piotr 10: Ok
3 paź 10:53
Trivial: Hm. A skąd wiadomo jaka siła elektryczna działa na kulkę, skoro nie mamy odległości między płytkami kondensatora?
3 paź 11:29
Piotr 10: Ponieważ jest przyłożone napięcie później, czyli siła elektryczna musi być. Nie wiem jak to dalej ruszyć, może za trudne dla mnie zadanie(teoretycznie jest gwiazdka przy tym zadaniu)
3 paź 11:32
Trivial: Weź przeczytaj jeszcze raz moje pytanie. emotka
3 paź 11:32
Piotr 10: Siła elektryczna działa, gdyż kulka się wznosi do góry
3 paź 11:33
Trivial: No tak, ale ja nie o to pytam... Skąd wiadomo ile ta siła wynosi skoro nie mamy ani dystansu między płytkami kondensatora ani jego pojemności?
3 paź 11:34
Piotr 10:
 U*q 
No właśnie w tym jest problem F=E*q ; F=

ale brak danych
 d 
3 paź 11:36
Trivial: Poza tym, ruch w drugą stronę nie jest jednostajnie przyspieszony (jest to ruch tłumiony). Dokładne rozwiązanie może wymagać użycia teorii równań różniczkowych.
3 paź 11:47
Piotr 10: Być może, jest to zadanie ze starego zbioru Mendla
3 paź 11:49
Piotr 10: Ok, dzięki Trivial w takim razie nie robię tego zadania
3 paź 11:54
Trivial: Masz do tego może odpowiedź?
3 paź 11:56
Piotr 10: Właśnie nie mam odpowiedzi
3 paź 11:59
Trivial:
 dmsα2 dmg 6πηR 
Wyszło mi q =

+

, gdzie α =

U(αt+e−αt−1) U m 
3 paź 11:59
Piotr 10: Widziałem tamtejszą odpowiedź i pamiętam, że różnił się od Twojego. Był tam też pierwiastek trzeciego stopnia
3 paź 12:00
Piotr 10: Trivial za tydzień we środę mogą odpowiedź mieć najwcześniej. Będę wtedy w posiadaniu tego zbioru Mendla
3 paź 12:02
Trivial: Które to zadanie w tym zbiorze?
3 paź 12:04
Trivial: albo która strona. emotka
3 paź 12:04
Piotr 10: Jak dobrze pamiętam to było to zadanie numer ''3.8..'' Jeszcze jedna cyfra była po 8. I obok tego zadania jest gwiazdka. Jest to dział ''Ładunek elementarny''. I to jest zbiór stary
3 paź 12:06
Trivial: Albo nie! Sam wymyślę.
3 paź 12:06
Piotr 10: Na jednym forum dostałem taką odpowiedź na te zadanie ''Porównaj siły działające na kropelkę. Jaka musi być ich wypadkowa skoro kropla spada ruchem jednostajnym ?''
3 paź 12:15
Trivial: Tak, z tego można wyliczyć R kulki oleju.
3 paź 12:25
Trivial: OK, chyba mam. Nie trzeba równań różniczkowych.
3 paź 12:31
Piotr 10: Okej, bardzo bym prosił o pokazanie rozwiązania emotka
3 paź 12:33
Trivial: rysunek Oznaczenia sił: F − siła elektryczna B − siła wyporu W − siła ciężkości f − siła oporu Część 1 Skoro kropelka spada ruchem jednostajnym, to znaczy że:
 s1 
v1 =

t1 
oraz że siły się zrównoważyły: B + f − W = 0
 4 4 3 

πR3ρpowg + 6πηv1R −

πR3ρolejg = 0 / *

3 3 2πR 
2R2ρpowg + 9ηv1 − 2R2ρolejg = 0 2R2olej − ρpow)g = 9ηv1
 9ηv1 
R = (

)1/2
 2g(ρolej−ρpow) 
Z tego można wyliczyć masę kropelki oleju, jako że:
 4 
V =

πR3
 3 
m = ρolejV Część 2 Również zakładam, że kulka porusza się ruchem jednostajnym,
 s2 
v2 =

t2 
a zatem nastąpiło zrównanie sił. F + B − W − f = 0 F = f + W − B
 qU 

= 6πηv2R + mg − ρpowV
 d 
 d 
q =

(6πηv2R + mg − ρpowV) ← tu wstawić resztę obliczeń.
 U 
Brakuje jeszcze d kondensatora.
3 paź 12:37
Trivial: Mały chochlik. Na końcu ma być oczywiście
qU 

= 6πηv2R + mg − ρpowVg
d 
q = dU(6πηv2R + mg − ρpowVg)
3 paź 12:39
Piotr 10: A czemu siłę wyporu uwzlędniłeś? W ''Uwaga'' piszę, że ''Przy rozwiązywaniu zadania można pominąć siłę wyporu powietrza. ''
3 paź 12:40
Trivial: Można, ale nie musowo. emotka Jak chcesz możesz zaniedbać − wyjdzie podobny wynik, gdyż ρolej ≫ ρpow
3 paź 12:44
Piotr 10: a co z tym ''d'' ? Jak to policzyć?
3 paź 12:45
Trivial: No właśnie nie bardzo da się to policzyć − powinno być dane.
3 paź 12:46
Piotr 10: Spytam się nauczycielki za tydzień jak odległość między płytkami wyznaczyć
3 paź 12:47
Trivial: Powinno być dane. (:
3 paź 12:51
Piotr 10: Ok, dzięki za poświęcony mi czas emotka
3 paź 12:52
Trivial: W ogóle ciekawe zadania macie na fizyce.
3 paź 12:54
Technik: Piotr co przerabiasz do tej matury z fizyki ?
3 paź 12:56
Piotr 10: Hmm, to nie jest zadanie z lekcji akurat. W szkole to mam fizykę do du**y za przeproszeniem. Z elektrostatystyki miałem same kondensatory.... Zero przewodników, półprzewodników, zero ruchu ładunku w gazach, cieczach, metalach....
3 paź 12:57
Technik: Ja mam dużo zadań z fizyki jak chcesz to mogę Ci podesłać emotka
3 paź 12:58
Piotr 10: Dwa zbiory. Jeden stary Mendel a drugi to Kaczorowskiej. Chodzę na korepetycje i bardzo dobrze mi tłumaczy pani od korepetycji, i nakierunkowuję mnie. Bo to co mam w szkole to jest żenada
3 paź 12:59
Trivial: Aha, czyli widzę standardowo. U mnie w szkole była żenada3
3 paź 13:00
Piotr 10: Możesz mi podesłać emotka. Tylko nie aż takie trudne. Technik a Ty zdawałeś maturę z fizyki rozszerzona, tak ?
3 paź 13:01
Technik: Tak emotka podaj e−mail bo ja już muszę kończyć emotka Ja miałem w szkolę świetną nauczycielkę od fizyki i aż chciało się na lekcję chodzić emotka
3 paź 13:03
Piotr 10: Daj spokój, zaczęliśmy pole elektromagnetyczne , i pan zaczął od siły Lorentza.. Wg niego wszystko było w gimnazjum(większość), więc wypisuje nam wzorki z działu i zadania
3 paź 13:03
Trivial: Swoją drogą, szkoła nie powinna uczyć "zachowania ładunku w gazach, cieczach, metalach" tylko zasad, które te sytuacje pozwolą przeanalizować. Ja np. nigdy nie przerobiłem żadnego zadania tego typu i wcale mi to nie przeszkodziło, żeby Twoje zadanko rozwiązać (po chwili namysłu). emotka
3 paź 13:04
Technik: Ja nie chodziłem na żadne korepetycję z fizyki nigdy, wystarczyło mi to co miałem w szkole plus zadania zrobione w domu emotka a wszystkie prawa i zadania masz w Holiday albo w dobrym vademecum emotka
3 paź 13:06
Piotr 10: Tylko, że ja podjąłem decyzję o nauki fizyki pod koniec II klasy liceum. I od zera się uczę fizyki
3 paź 13:08
Piotr 10: Technik a ile miałeś procent z fizyki z matury?
3 paź 13:10
Technik: x>90 % teraz muszę uciekać wieczorem Ci wyśle te zadania ( od tego roku studiuję fizykę techniczną )
3 paź 13:11
Piotr 10: Ok. Dzięki i pozdrawiam emotka
3 paź 13:12
Trivial: Piotr 10, a Ty na co się wybierasz?
3 paź 13:16
Piotr 10: Politechnika Warszawska lub Wojskowa Akademia Techniczna, odnośnie kierunku to jeszcze nie wiem. A Ty Trivial gdzie studiujesz ?
3 paź 13:19
Trivial: informatykę na AGH.
3 paź 13:21
Piotr 10: Dobry kierunek emotka. Ok ja już idę, dzięki jeszcze raz za pomoc Pozdrawiam emotka
3 paź 13:23
Trivial: Na razie.
3 paź 13:25