Problem
Piotr 10: Trivial widzę, że jesteś

. Miałbyś teraz czas? Mam problem z jednym zadaniem
3 paź 10:28
Trivial: Cześć.
3 paź 10:33
Piotr 10: Witaj
W doświadczeniu Millikana kropelka oliwy w powietrzu pod działaniem siły grawitacji przebywa
ruchem jednostajnym odcinek s1=0,3 cm w czasie t=100s. Po przyłożeniu napięcia U=690 V do
płytek kondensatora, w którego wnętrzu znajduje się ta kropelka, wnosi się ona przebywając
odcinek s2=0,6 cm w takim samym czasie. Wiedząc, że współczynnik lepkości powietrza wynosi
n=1,8*10−6 N*s/m2, oblicz ładunek kropelki oliwy.
Uwaga! Siła oporu w ośrodku lepkim jest określana prawem Stokesa i dla kuli wynosi: F=6IInvr.
Przy rozwiązywaniu zadania można pominąć siłę wyporu powietrza.
Przedstawię zaraz to co ja zrobiłem
3 paź 10:34
Trivial: No to czekam.
3 paź 10:36
Piotr 10: Z pierwszego zdania mogę wyliczyć prędkość. Jest to ruch jednostajny, a zatem:
Z drugiego zdania:
Mamy trzy siły. Siłę elektryczną, siłę oporu i siłę ciężkości.
Kropla się wznosi do góry więc:
, gdzie F
c to siła ciężkości , F
e − siła elektryczną powodującą przyspieszenie ruchu do góry,
i F− siła oporu.
WIem, że m=V*d , gdzie V − objętość kuli a d− gęstość oliwy
3 paź 10:38
Trivial: Zaraz zerknę, proszę się nie niecierpliwić.
3 paź 10:52
Piotr 10: Ok
3 paź 10:53
Trivial: Hm. A skąd wiadomo jaka siła elektryczna działa na kulkę, skoro nie mamy odległości między
płytkami kondensatora?
3 paź 11:29
Piotr 10: Ponieważ jest przyłożone napięcie później, czyli siła elektryczna musi być. Nie wiem jak to
dalej ruszyć, może za trudne dla mnie zadanie(teoretycznie jest gwiazdka przy tym zadaniu)
3 paź 11:32
Trivial: Weź przeczytaj jeszcze raz moje pytanie.
3 paź 11:32
Piotr 10: Siła elektryczna działa, gdyż kulka się wznosi do góry
3 paź 11:33
Trivial: No tak, ale ja nie o to pytam... Skąd wiadomo ile ta siła wynosi skoro nie mamy ani dystansu
między płytkami kondensatora ani jego pojemności?
3 paź 11:34
Piotr 10: | | U*q | |
No właśnie w tym jest problem  F=E*q ; F= |
| ale brak danych |
| | d | |
3 paź 11:36
Trivial:
Poza tym, ruch w drugą stronę nie jest jednostajnie przyspieszony (jest to ruch tłumiony).
Dokładne rozwiązanie może wymagać użycia teorii równań różniczkowych.
3 paź 11:47
Piotr 10: Być może, jest to zadanie ze starego zbioru Mendla
3 paź 11:49
Piotr 10: Ok, dzięki Trivial w takim razie nie robię tego zadania
3 paź 11:54
Trivial: Masz do tego może odpowiedź?
3 paź 11:56
Piotr 10: Właśnie nie mam odpowiedzi
3 paź 11:59
Trivial:
| | dmsα2 | | dmg | | 6πηR | |
Wyszło mi q = |
| + |
| , gdzie α = |
| |
| | U(αt+e−αt−1) | | U | | m | |
3 paź 11:59
Piotr 10: Widziałem tamtejszą odpowiedź i pamiętam, że różnił się od Twojego. Był tam też pierwiastek
trzeciego stopnia
3 paź 12:00
Piotr 10: Trivial za tydzień we środę mogą odpowiedź mieć najwcześniej. Będę wtedy w posiadaniu tego
zbioru Mendla
3 paź 12:02
Trivial: Które to zadanie w tym zbiorze?
3 paź 12:04
Trivial: albo która strona.
3 paź 12:04
Piotr 10: Jak dobrze pamiętam to było to zadanie numer ''3.8..'' Jeszcze jedna cyfra była po 8. I obok
tego zadania jest gwiazdka. Jest to dział ''Ładunek elementarny''. I to jest zbiór stary
3 paź 12:06
Trivial: Albo nie! Sam wymyślę.
3 paź 12:06
Piotr 10: Na jednym forum dostałem taką odpowiedź na te zadanie ''Porównaj siły działające na kropelkę.
Jaka musi być ich wypadkowa skoro kropla spada ruchem jednostajnym ?''
3 paź 12:15
Trivial: Tak, z tego można wyliczyć R kulki oleju.
3 paź 12:25
Trivial: OK, chyba mam. Nie trzeba równań różniczkowych.
3 paź 12:31
Piotr 10: Okej, bardzo bym prosił o pokazanie rozwiązania
3 paź 12:33
Trivial:

Oznaczenia sił:
F − siła elektryczna
B − siła wyporu
W − siła ciężkości
f − siła oporu
Część 1
Skoro kropelka spada ruchem jednostajnym, to znaczy że:
oraz że siły się zrównoważyły:
B + f − W = 0
| | 4 | | 4 | | 3 | |
|
| πR3ρpowg + 6πηv1R − |
| πR3ρolejg = 0 / * |
| |
| | 3 | | 3 | | 2πR | |
2R
2ρ
powg + 9ηv
1 − 2R
2ρ
olejg = 0
2R
2(ρ
olej − ρ
pow)g = 9ηv
1
| | 9ηv1 | |
R = ( |
| )1/2 |
| | 2g(ρolej−ρpow) | |
Z tego można wyliczyć masę kropelki oleju, jako że:
m = ρ
olejV
Część 2
Również zakładam, że kulka porusza się ruchem jednostajnym,
a zatem nastąpiło zrównanie sił.
F + B − W − f = 0
F = f + W − B
| | qU | |
|
| = 6πηv2R + mg − ρpowV |
| | d | |
| | d | |
q = |
| (6πηv2R + mg − ρpowV) ← tu wstawić resztę obliczeń. |
| | U | |
Brakuje jeszcze d kondensatora.
3 paź 12:37
Trivial:
Mały chochlik. Na końcu ma być oczywiście
| qU | |
| = 6πηv2R + mg − ρpowVg |
| d | |
q =
dU(6πηv
2R + mg − ρ
powV
g)
3 paź 12:39
Piotr 10: A czemu siłę wyporu uwzlędniłeś? W ''Uwaga'' piszę, że ''Przy rozwiązywaniu zadania można
pominąć siłę wyporu powietrza. ''
3 paź 12:40
Trivial:
Można, ale nie musowo.

Jak chcesz możesz zaniedbać − wyjdzie podobny wynik, gdyż
ρ
olej ≫ ρ
pow
3 paź 12:44
Piotr 10: a co z tym ''d'' ? Jak to policzyć?
3 paź 12:45
Trivial: No właśnie nie bardzo da się to policzyć − powinno być dane.
3 paź 12:46
Piotr 10: Spytam się nauczycielki za tydzień jak odległość między płytkami wyznaczyć
3 paź 12:47
Trivial: Powinno być dane. (:
3 paź 12:51
Piotr 10: Ok, dzięki za poświęcony mi czas
3 paź 12:52
Trivial:
W ogóle ciekawe zadania macie na fizyce.
3 paź 12:54
Technik:
Piotr co przerabiasz do tej matury z fizyki ?
3 paź 12:56
Piotr 10: Hmm, to nie jest zadanie z lekcji akurat. W szkole to mam fizykę do du**y za przeproszeniem. Z
elektrostatystyki miałem same kondensatory.... Zero przewodników, półprzewodników, zero ruchu
ładunku w gazach, cieczach, metalach....
3 paź 12:57
Technik:
Ja mam dużo zadań z fizyki jak chcesz to mogę Ci podesłać
3 paź 12:58
Piotr 10: Dwa zbiory. Jeden stary Mendel a drugi to Kaczorowskiej. Chodzę na korepetycje i bardzo dobrze
mi tłumaczy pani od korepetycji, i nakierunkowuję mnie. Bo to co mam w szkole to jest żenada
3 paź 12:59
Trivial: Aha, czyli widzę standardowo. U mnie w szkole była żenada3
3 paź 13:00
Piotr 10: Możesz mi podesłać

. Tylko nie aż takie trudne.
Technik a Ty zdawałeś maturę z fizyki
rozszerzona, tak ?
3 paź 13:01
Technik:
Tak

podaj e−mail bo ja już muszę kończyć

Ja miałem w szkolę świetną nauczycielkę od
fizyki i aż chciało się na lekcję chodzić
3 paź 13:03
Piotr 10: Daj spokój, zaczęliśmy pole elektromagnetyczne , i pan zaczął od siły Lorentza.. Wg niego
wszystko było w gimnazjum(większość), więc wypisuje nam wzorki z działu i zadania
3 paź 13:03
Trivial: Swoją drogą, szkoła nie powinna uczyć "zachowania ładunku w gazach, cieczach, metalach" tylko
zasad, które te sytuacje pozwolą przeanalizować. Ja np. nigdy nie przerobiłem żadnego zadania
tego typu i wcale mi to nie przeszkodziło, żeby Twoje zadanko rozwiązać (po chwili namysłu).
3 paź 13:04
Technik:
Ja nie chodziłem na żadne korepetycję z fizyki nigdy, wystarczyło mi to co miałem w szkole plus
zadania zrobione w domu

a wszystkie prawa i zadania masz w Holiday albo w dobrym vademecum
3 paź 13:06
Piotr 10: Tylko, że ja podjąłem decyzję o nauki fizyki pod koniec II klasy liceum. I od zera się uczę
fizyki
3 paź 13:08
Piotr 10: Technik a ile miałeś procent z fizyki z matury?
3 paź 13:10
Technik:
x>90 % teraz muszę uciekać wieczorem Ci wyśle te zadania ( od tego roku studiuję fizykę
techniczną )
3 paź 13:11
Piotr 10: Ok. Dzięki i pozdrawiam
3 paź 13:12
Trivial: Piotr 10, a Ty na co się wybierasz?
3 paź 13:16
Piotr 10: Politechnika Warszawska lub Wojskowa Akademia Techniczna, odnośnie kierunku to jeszcze nie
wiem. A Ty Trivial gdzie studiujesz ?
3 paź 13:19
Trivial: informatykę na AGH.
3 paź 13:21
Piotr 10: Dobry kierunek

. Ok ja już idę, dzięki jeszcze raz za pomoc Pozdrawiam
3 paź 13:23
Trivial: Na razie.
3 paź 13:25