funkcje
dżoanna: Zbadaj parzystosc funkcji
A) f(x)= log(x + √x2 +1)
B) f(x) = sin(cos x)
3 paź 09:55
matyk: jaki jest warunek, żeby funkcja była parzysta? nieparzysta?
3 paź 09:57
Radek:
funkcja parzysta f(−x)=f(x)
funkcja nieparzysta f(−x)=−f(x)
3 paź 10:04
dżoanna: Mam problem z tym logarytmem, jak to obliczyć, jaką jest podstawa?
Wiem że parzysta f(x)=f(−x) i niekorzystna f(x)=−f(−x)
3 paź 10:06
matyk: to teraz sprawdzamy, czy dane warunki zachodzą
3 paź 10:06
matyk: jeśli nic nie pisze to znaczy, że 10
3 paź 10:25
Kostek:
10 ?
3 paź 10:27
matyk: logx − taki zapis oznacza, że podstawa wynosi 10 (10 pomijamy w zapisie)
log5x − tutaj mamy podstawę równą 5
3 paź 10:28
dżoanna: Pierwsza chyba nienawiścią jest ani parzysta ani nieparzysta
3 paź 10:28
dżoanna: * CHYBA NIE JEST
3 paź 10:29
matyk: pierwsza jet nieparzysta.
3 paź 10:31
matyk: druga jest parzysta.
3 paź 10:32
PW: Zawsze warto sprawdzić na przykładzie
f(1)=log(1+√12+1)=log(1+√2)
f(−1)=log(−1+√(−1)2+1)=log(−1+√2)
f(1)+f(−1) = log(1+√2)+log(−1+√2)=log[(√2+1)(√2−1)]=log1=0
Zgadza się: f(1)+f(−1)=0, czyli f(1)=f(−1)
Teraz staramy się to samo rozumowanie przeprowadzić nie dla 1, a dla dowolnej x.
A z ciekawości spytam:
Pierwsza chyba nienawiścią jest ...
− To jakaś nowa definicja?
3 paź 15:34
3 paź 15:35
Janek191:
f(x) = sin ( cos x)
Mamy
f(−x) = sin ( cos ( −x)) = sin ( cos x) = f( x) , bo cos ( −x) = cos x
Funkcja f jest parzysta.
===================
3 paź 16:13
dżoanna: Nie, to głupie T9
3 paź 19:18