równanie
Kostek: Określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru a. Dla tych wartości parametru dla których
istnieją rozwiązania podaj je
ax+5=5x−a
ax−5x=−a−5
x(a−5)=−a−5
a=5 sprzeczność
a≠5 oznaczone
2 paź 23:59
ZKS:
Masz równanie mx + n = 0 zapisz ile wynosi m czyli to co stoi przy x.
3 paź 00:05
Kostek:
Nadal nie rozumiem ?
czemu sprzeczność dla a=−5
3 paź 00:07
ZKS:
Zrób to schematem jak nie rozumiesz. Później jak załapiesz schemat może będzie przebyłysk
i zrozumiesz.
Doprowadź swoje wyrażenie do równania mx + n = 0 i podaj ile odpowiednio u Ciebie
wynosi to m oraz n.
3 paź 00:11
Basia:
nie dla a=−5 tylko dla a=5
podstawiasz pod a wartość 5; Mila się pomyliła w rachunkach, ale to drobiazg
będzie
x*(5−5) = −(5+5)
x*0 = −10
0 = −10
to co to jest jak nie sprzeczność ?
3 paź 00:12
Mila:
x+5=5x−a
ax−5x=−5−a
x*(a−5)=−(a+5)
1) Chcesz obliczyc x, to trzeba podzielic przez (a−5), możesz to zrobic, jesli
a−5≠0⇔a≠5 i masz
| | −(a+5) | |
x= |
| zatem dla ustalonego a≠5 równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie |
| | a−5 | |
2) dla =5 mamy sytuację:
x*(5−5)=−(5+5)⇔
x*0=−10 sprzeczność
Brak rozwiązań dla a=5
3 paź 00:12
Kostek:
ZKS
ax+5=5x−a
ax−5x+5+a=0
ax−a−5x+5=0
a(x−1)−5(x−1)=0
(x−1)(a−5)=0
3 paź 00:13
ZKS:
Kostek źle przekształciłeś
ax + 5 = 5x − a
ax − 5x + 5 + a = 0
(a − 5)x + 5 + a = 0.
Teraz napisz ile wynosi to m oraz n.
3 paź 00:15
Kostek:
Dobra dzięki za pomoc

jutro do tego wrócę bo dziś już głupoty piszę
3 paź 00:16
ZKS:
Za chwilę pójdziesz spać jak podasz m oraz n.
3 paź 00:17
Mila:
DOBRanoc
3 paź 00:18
ZKS:
Miłchy snów
Mila.
3 paź 00:19
Lorak: Przecież z wyjątkiem braku wyznaczenia dziedziny, wszystko jest w porządku w rozwiązaniu
Kostka.
napisał, że dla a=5 jest brak rozwiązań, a dla a≠5 jest jedno.
3 paź 00:19
Kostek:
Nie mogę tak pogrupować bo mam wspólnego czynnika
(a−5)x+(a+5)=0
3 paź 00:19
Basia: a może trzeba zacząć od tego co to jest parametr ?
i co to w ogóle jest równanie z parametrem ?
czy Ty to rozumiesz ?
3 paź 00:19
Kostek:
Wiem co to jest parametr, parametr wpływa na rozwiązanie równania
3 paź 00:20
ZKS:
Zobacz równanie
mx + n = 0
Ty masz
(a − 5)x + a + 5 = 0
teraz podaj to m oraz n.
3 paź 00:22
Kostek: m=5 n=5
3 paź 07:47