ciąg zbieżny.
michał: jest jakiś wzór na ciąg zbieżny? Bo mam takie zadanie:
| | 1 | |
Suma wyrazów nieskończonego ciągu ciągu geometrycznego zbieżnego wynosi 14 |
| a iloraz |
| | 7 | |
| | 2 | |
|
| .Znajdź pierwszy wyraz ciągu. |
| | 9 | |
2 paź 23:15
PW: Nie ma czegoś takiego jak "wzór na ciąg zbieżny". Jest twierdzenie − kryterium zbieżności
szeregu geometrycznego (po szkolnemu |q|<1), które jednocześnie podaje granicę ciągu sum
częściowych zwaną (umownie) sumą wszystkich wyrazów ciągu albo sumą szeregu geometrycznego:
3 paź 00:13
pigor: ... , otóż jeśli (a
n) − ciąg geometryczny i |q|<1,
| | a1 | |
to limn→∞Sn= |
| , a więc tu masz równanie : |
| | 1−q | |
| a1 | | a1 | | 99 | |
| = 1417 i q= 29 ⇒ |
| = |
| ⇔ |
| 1−q | | 1−29 | | 7 | |
| | 9a1 | | 99 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ a1= 11 . ... |
| | 9−2 | | 7 | |
3 paź 00:18