funkcje
ola: Dana jest funkcja f(x)=x2 + bx + (a−1) określona w zbiorze liczb rzeczywistych
b)wykaż na podstawie definicji że jeśli b=6 i a ∊R to funkcja f jest malejąca w przedziale
(−∞;−3)
To zadanie wykonała osoba z tego forum,jednak w drugiej linijce zapomniała napisać (a−1),czy
ktoś mógłby to poprawić?
ad.b
b = 6
f(x) = x2+6x+a
x1 < x2 < −3
f(x1)−f(x2) = x12+6x1+a − x22−6x2 − a =
x12−x22 + 6x1−6x2 =
(x1−x2)(x1+x2) + 6(x1−x2) =
(x1−x2)(x1+x2+6)
x1<x2 ⇒ x1−x2<0
x1< −3
x2<−3
x1+x2 < −6
x1+x2+6 < 0
(−)*(−) = (+)
f(x1)−f(x2)>0
f(x1) > f(x2)
czyli funkcja jest malejąca
2 paź 23:14
Mila:
Zał.
x<−3⇔x+3<0
x1<−3 i x2<−3 i x1<x2⇔(x1+3)<0 i (x2+3)<0 i x1−x2<0
f(x)=x2+6x+a−1
Badamy znak różnicy f(x1)−f(x2) =x12+6x1+a−1−(x22+6x2+a−1)=
=x12+6x1+a−1−x22−6x2−a+1= redukcja i grupowanie wyrazów
=(x12−x22)+6(x1−x2)= korzystam z wzoru a2−b2=(a−b)*(a+b)
=(x1−x2)(x1+x2)+6(x1−x2)=wyłączam (x1−x2)
(x1−x2)*((x1+x2+6)>0 ⇔f(x1)>f(x2) dla x1<x2⇔f(x) jest funkcja malejącą
Gdybyś uważnie analizowała, to zauważyłabyś,że nie ma tutaj znaczenia pominięcie stałej we
wzorze funkcji, bo i tak się redukują przy odejmowaniu..
Masz pytania?
2 paź 23:53