wyznacz granicę ciągu o podanych wyrazach.
michał: Wyznacz granicę ciągów o podanych wyrazach (o ile ta granica istnieje).
taki przykład, proszę o pokazanie jak to się robi..
a) 1
n
2 paź 22:19
michał: Pomoże ktoś

?
2 paź 22:24
Basia:
1
n = 1 dla każdego n
to ciąg stały samych jedynek
więc granica = 1
| | 100n | |
logan = log |
| = log100n − lognn = n*log100 − n*logn = |
| | nn | |
n(log100−logn) = n(2−logn) → (+
∞)*(2−
∞) = (+
∞)*(−
∞) = −
∞
skoro loga
n → −
∞ to a
n musi dążyć do 0
2 paź 22:44
michał: dzięki kochana
2 paź 22:45
Krzysiek: a)1, 1∞=1
ale już (1+1/n)n nie zmierza do 1.
bo w tym przypadku mamy do czynienia z czymś co zmierza do jedynki (w nawiasie)
b)granica to zero.
granica zmierza do [0∞] a to nie jest symbol nieoznaczony.
2 paź 22:48
michał: wiesz dopiero zaczynam granicę, możesz mi wytłumczyć dlaczego logarytm wstawiamy?
2 paź 22:48
Basia: właściwie nie potrzeba; to prawda co napisał
Krzysiek
0
+∞ nie jest symbolem nieoznaczonym
napisałam tak żeby było lepiej widać, że to faktycznie zmierza do 0
dlaczego logarytm ? bo zamienia potęgowanie na iloczyn
loga
n = n*loga
a z mnożeniem na ogół łatwiej sobie poradzić
chociaż różnie bywa
2 paź 22:54
michał: okok, a skąd Ci wyszło 2 w tym nawiasie?
2 paź 22:56