liczby wymierne
arwena: Wykaz że jeśli różne liczby a, b √a + √b są liczbami wymiernymi to liczby √a , √b są
liczbami wymiernymi
2 paź 22:13
arwena: Ktoś coś? Chodzi mi o kroki czy wskazówkę jak zacząć.pozdrawiam
3 paź 07:55
Rafał28:
p, q, r, s, m, n − liczby całkowite
q≠0, s≠0, n≠0
a=
pq
b=
rs
√a +
√b =
√ pq +
√ rs =
mn
√ pq =
mn −
√ rs /Podnosimy do kwadratu
pq =
m2n2 − 2
mn√ rs +
rs
√ rs =
m2n +
rn2sm −
pn2mq =
√a
Ostatnia liczba jest wymierna jako działania dzielenia, iloczynu, dodawania na liczbach
całkowitych.
Nie wiem czy do zaakceptowania, to tak na szybko
3 paź 10:10
Piotr 10: Zapewne, też można to zrobić korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o
współczynnikach całkowitych
3 paź 10:16