wyraz ciągu.
michał: an = n(n2 − 5n +1) , x = 5
jak znaleźć wyraz ciągu który jest równy 5?
2 paź 21:59
Kostek:
n(n2−5n+1)=5
2 paź 21:59
michał: i co dalej kostek? Obliczyć n?
2 paź 22:01
ICSP: no raczej
2 paź 22:02
michał: no i dochodzę do tego
n3=5+4n = n(n2−4)=5 i co dalej
2 paź 22:05
Kostek:
nie nie
n3−5n2+n−5=0
n2(n−5)+(n−5)=9
(n−5)(n2+1)=0
n=5
2 paź 22:06
Garth:
n(n2 −5n +1) = 5
n3 − 5n2 + n − 5 = 0
n2 (n − 5) + (n − 5) = 0
2 paź 22:07
michał: czyli wyraz ciągu który jest równy pięć to 5 ?
2 paź 22:08
Kostek:
2 paź 22:08
michał: tak zgadza się, dzięki
2 paź 22:08
Garth:
Podstaw 5 za n do wzoru ciagu i sprawdz.
2 paź 22:08
michał: sprawdziłem, zgadza się dzięki
2 paź 22:10