Wielomiany
wena : Witam.
Wiedząc ,że iloczyn trzech kolejnych liczb nieparzystych jest 15 razy większy od sumy tych
liczb,wyznacz te liczby.
Zrobiłem coś takiego :
15((2a−1)(2a+1)(2a−3)=(2a−1)(2a+1)(2a+3)
Ale nie wiem czy to ma sens w ogóle...
Prosiłbym o pomoc
2 paź 21:56
wena : odp to : 5,7,9
2 paź 21:56
Basia:
iloczyn = 15*suma
a∊C
(2a−1)(2a+1)(2a+3) = 15(2a−1+2a+1+2a+3)
(2a−1)(2a+1)(2a+3) = 15(6a+3)
(2a−1)(2a+1)(2a+3) = 15*3(2a+1) /: (2a+1)
można bo przy założeniu, że a∊C 2a+1 na pewno ≠ 0
(2a−1)(2a+3) = 45
dalej klasycznie, albo sprytnie
klasycznie to:
4a2 +4a − 48 = 0 / :4
a2 + a − 12 = 0
Δ itd
sprytnie to:
45 = 1*45 (nie pasuje, bo liczby mają się różnić o 4; 2a+3 − (2a−1) = 4)
45 = 3*15 (też nie pasuje)
45 = 5*9 pasuje
czyli 2a−1 = 5 ⇒ 2a+1 = 7 i 2a+3 = 9
2 paź 22:11