Pierwiastki
michael99: (1/3)4 * (2/3)−5 = ?
2 paź 21:39
2 paź 21:41
michael99: przepraszam, potęgowanie ale raczej chodzi mi o sposób rozwiązania i taki, który nie polega na
obliczeniu każdej potęgi osobno
2 paź 21:45
Janek191:
| | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | |
( |
| )4 * ( |
| )−5 = ( |
| )4 *( |
| )5 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
= ( |
| )4 *( |
| )4 * |
| = |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
= ( |
| * |
| )4 * |
| = ( |
| )4 * |
| = |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 paź 21:57