Funkcja liniowa
Gabrysia : Wyznacz wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji jest
1) f(x) = √(lml−1)x + 3 jest zbiór R
2) f(x) = 1√ (m2−16)x −m jest zbiór R
2 paź 21:36
Gabrysia : umiałby ktoś to rozwiązać :C
proszę o pomoc mam jutro być z tego pytana ;x
2 paź 21:43
ICSP: Kiedy masz pierwiastek parzystego stopnia dajesz założenie aby liczba podpierwiastkowa była ≥ 0
Można to zapisać tak :
√a to D : a ≥ 0
u ciebie :
√(|m| − 1)x + 3 to dziedzina : (|m| − 1)x + 3 Teraz autor zadania "rozkazuje" ci znaleźć
takie m aby dziedziną była każda liczba rzeczywista, inaczej nie ważne co wstawię pod x
wartość pod pierwiastkiem ma być nie ujemna

Akurat z funkcją liniową sytuacja jest bardzo prosta :
√ax + b będzie miał dziedzinę daną zbiorem liczb rzeczywstistych wtedy kiedy spełnia dwa
warunki :
1
o a = 0
2
o b ≥ 0
2 paź 21:53
Gabrysia : f(x)= √(lml−1)x+3 ⇔ (lml−1)x+3 ≥0
2 paź 21:59
ICSP:

i masz kilka wykresów funkcji liniowej.
Jak widzisz tylko funkcja stała (niebieska) leży zawsze nad osią OX
2 paź 22:03
2 paź 22:03
Gabrysia : dobrze to zrobiłam?
2 paź 22:05
ICSP: dobrze
Czyli dla m = 1 v m = −1 dziedziną funkcji f(x) = √(|m| −1)x + 3 będzie zbiór liczb
rzeczywistych
2 paź 22:05
Gabrysia : okey
to rozumiem a w tym 2 to to co mam w mianowniku musi być ≥0
a=0 i b≥0
2 paź 22:06
ICSP: | 1 | |
| to dziedzina : a > 0 . Już niestety nie może być równe ( nie można dzielić przez 0) |
| √a | |
2 paź 22:07
Gabrysia : czy jako dziedzinę wziąć to w mianowniku bez pierwiastka ?
2 paź 22:07
Gabrysia : m2−16>0
m>0 (to trzeba pisać?)
m2>16
m>4vm<−4
2 paź 22:13
Gabrysia : i co teraz z tym?
2 paź 22:14
ICSP: Muszą być spełnione jednocześnie dwa warunki
1o m2 − 16 = 0
2o −m < 0
1o m2 − 16 = 0 ⇒ m = 4 v m = − 4
2o −m > 0 ⇒ m < 0
Biorąc część wspólną 1o oraz 2o dostaje odp m = − 4
2 paź 22:17
ICSP: 2
o −m > 0 oczywiście
2 paź 22:18
Gabrysia : ej w pierwszej 2 masz −m<o a w drugiej −m >0
2 paź 22:19
Gabrysia : a jak mam f(x)=√2−m−x ⇔ x∊<1, +∞)
to jak to będzie
2 paź 22:23
ICSP: na razie zapomnij o x ∊ <1 ; + ∞) i ustal dziedzinę funkcji :
f(x) = √2 − m − x w zależności od m
2 paź 22:25
Gabrysia : musi być ≥0
2 paź 22:26
ICSP: 2 − m − x ≥ 0
Teraz dalej
2 paź 22:27
Gabrysia : ≥1 *≥
2 paź 22:28
Gabrysia : x≤2−m
2 paź 22:28
ICSP: x ≤ 2 − m ⇒ x ∊ (− ∞ ; 2 − m> teraz już widać że nie istnieje takie m aby
x ∊ (− ∞ ; 2 − m> był równy <1 ; + ∞)
2 paź 22:30
Gabrysia : x∊(−∞;2−m> ≠x∊<1;+∞)
można tak inaczej zapisać?
2 paź 22:33
ICSP: ogólnie ten typ zadania sprowadza się do czegoś takiego (poprawię treść aby pasowała )
f(x) =
√2 − m + x , D : x ∊ < 1 ; +
∞)
Wyznaczyć takie m aby dziedziną funkcji f(x) był podany wyzej przedział. Najpierw szukamy
dziedzine funckji f :
D : 2 − m + x ≥ 0 ⇒ x≥ m − 2 ⇒ x ∊ < m − 2 ; +
∞)
i teraz zauważamy ze aby dziedzina f(x) był podany przedział jego lewy koniec musi się zgadzać
stą :
m − 2 = 1 ⇒ m = 3 − dla m = 3
U ciebie na oko widać że coś jest nie tak
2 paź 22:37
iejscem zerowym funkcji : no tak

miałam jeszcze 2 przykłady wzorując się na tym co miałam na lekcji zrobiłam tak. DObrze?
1) f(x) =
√−x+m ⇔ x∊(−
∞;2>
MIEJSCEM ZEROWYM FUNKCJI f
y=
√−x+m jest x=2
0=
√−x+m
0=−x+m
x=m
x=2 ⇔ 2=m
2 paź 22:45
iejscem zerowym funkcji : 2) f(x)= √2x−3m ⇔ x∊<6;+∞)
MIEJSCEM ZEROWYM FUNKCJI f
y=√2x−3m jest x=6
0=√2x−3m
0=2x−3m
2x=3m
x=1,5m
x=6 ⇔ 6=1,5m
m=4
2 paź 22:47
ICSP: wygląda dobrze
2 paź 22:47
ICSP: Drugie też dobrze
2 paź 22:48
iejscem zerowym funkcji : uf xd
to dobrze
bo się już bałam jak w tamtych przykładach mi dziedzinę kazałeś wyznaczać, żę tutaj też trzeba
2 paź 22:49
ICSP: Każde zadanie można zrobić na więcej niż jeden sposób
2 paź 22:50
iejscem zerowym funkcji : a jak mam przykład f(x)=1√m2x−8m jest przedział (4;+∞)
2 paź 22:51
iejscem zerowym funkcji : to m2=0
8m>0 ?>
2 paź 22:52
ICSP: a to już ciekawszy przykład

1. Ustalamy dziedzinę :
| | 8 | | 8 | |
D : m2x − 8m > 0 ⇒ m2(x − |
| ) > 0 ⇒ m ≠ 0 oraz x − |
| > 0 |
| | m | | m | |
wiec ostatecznie
| | 8 | |
Czyli |
| = 4 ⇒ m = 2. (2 ≠ 0 wiec spełnia pierwszy warunek ) |
| | m | |
2 paź 22:59
ICSP: Dobra ja na razie idę
2 paź 23:00
iejscem zerowym funkcji : jejku troszkę trudno to z początku wyglądało ale dziękuję CI bardzo, za pomoc
nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła
2 paź 23:03