wzór ogólny ciągu,
michał: (bn ) = (5,8,11,14...)
podaj wzór ogólny tego ciągu.
2 paź 21:25
Kostek:
an=2+3n
2 paź 21:26
michał: a możesz powiedzieć jak do tego doszedłeś?
2 paź 21:27
Kostek:
a1=5
r=3
an=5+(n−1)/3
an=2+3n
2 paź 21:28
michał: dzięki

(bn ) = (7,3,−1,−5,...)
jak obliczyć różnicę, wiem że był taki wzór że, pierwszy wyraz dzielony przez następny równa
się środkowy do kwadratu czy coś takiego, można o przypomnienie?
2 paź 21:33
Kostek:

powiedz skąd bierzesz te informacje

r=−4
2 paź 21:34
michał: coś ktoś pisał jakieś wzory.
(cn ) = (1,−2,4,−8,...)
a tu jak obliczyć różnicę?
2 paź 21:52
michał:
2 paź 21:58
Kostek:
czy ciąg geometryczny ma różnice ? Podaj mi link proszę skąd bierzesz informacje ?
2 paź 22:05
michał: nie, ma iloraz.
2 paź 22:10
michał: z matematyka pisz
2 paź 22:10
Kostek:
Nie kłam bo Jakub takich bzdur nie piszę

Podaj link w takim razie ?
2 paź 22:11
michał: z pamięci i się mylę, powtarzam sobie ciągi więc sory za tą różnicę
2 paź 22:12
Kostek:
No to nie mów, że na stronie takie bzdury piszą
2 paź 22:13
michał: na stronie matematyka pisz wszystko jest ok !
2 paź 22:13