Potęgowanie
Karola: (−12)3*(−12)4*27
2 paź 21:11
5-latek: czego tutaj nie rozumiesz ?
2 paź 21:12
Karola: jak to rozwiązać
2 paź 21:12
5-latek: Przeciez CI rozwiazalem w poprzednim poscie
2 paź 21:13
Karola: a możesz jeszcze raz mi wytłumaczyć?
2 paź 21:15
Beti: np. tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(− |
| )3*(− |
| )4*27 = − |
| * |
| *27 = − |
| *27 = −1 |
| | 2 | | 2 | | 23 | | 24 | | 27 | |
2 paź 21:15
Karola: to jest dobrze
2 paź 21:16
5-latek: A nie to inny przyklad
| | 1 | | 1 | |
(− |
| )3=(−1/2)*(−1/2)*(−1/2)=− |
| |
| | 2 | | 8 | |
| | 1 | |
(−1/2)4=(−1/2)*(−1/2)*(−1/2)*(−1/2)= |
| |
| | 16 | |
Teraz skorzystaj z poprzedniego przykladu i tu ma wyjsc (−1)
2 paź 21:19
5-latek: | | 1 | | 1 | |
tylko zauwaz ze w tamtym przykladzie bylo −( |
| )4=− |
| a tutaj masz |
| | 2 | | 16 | |
2 paź 21:24
Karola: (−0,2)12*512
2 paź 21:24
Karola: tam powinno być do potęgi 12
2 paź 21:25
Beti: (−0,2)12*512 = (−0,2*5)12 = ... dokończ
2 paź 21:29
Karola: hymmm ale nie wiem
2 paź 21:30
Karola: −1
12
2 paź 21:32
Beti: ile to jest 0,2*5 ?
2 paź 21:32
Beti: bardzo dobrze, tylko powinno być: (−1)12 − ile to jest ?
2 paź 21:33
Karola: 1
2 paź 21:33
Beti:
2 paź 21:34
Karola: ok dziekuje bardzo
2 paź 21:36
Karola: 0,56*(0,5)7:0,0513
2 paź 21:49
Karola: mam te wykładniki dodać czy trzeba pomnożyć 0,5 bo ten minus w nawiasie mnie myli
2 paź 21:55
Basia: nie widzę tam minusa
jeżeli miało być
0,5
6*(−0,5)
7:0,5
13
to (−)
nieparzystej zostaje minusem i "wyskakuje" przed liczbę
masz
−0,5
6+7−13 = −0,5
0 = −1
a jeżeli miało być
0,5
6*(−0,5)
7:0,05
13
to masz
| | 0,513 | |
−0,56+7:((0,5*0,1)13 = − |
| = |
| | 0,513*0,113 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| = − |
| = −1013 |
| | (110)13 | | | |
2 paź 22:01