ciąg geometryczny różnica.
michał: różnica ciągu geometrycznego.
Możecie podać taki skrót wyraz ostatni przez coś tam.. wiecie o co chodzi
2 paź 21:07
Kostek:
Ja nie wiem o co chodzi

ale wzory masz w tablicach.
2 paź 21:08
Piotr 10: Ciąg geometryczny i różnica? Pierwsze słyszę
2 paź 21:08
Basia: przede wszystkim
nie wiedzieliśmy, że ciąg geometryczny ma różnicę
a skoro nie wiedzieliśmy to i żadnego skrótu nie znamy
2 paź 21:11
michał: iloraz ciągu sorry
2 paź 21:14
michał: no chodzi mi o takie coś:
mam ciąg geometryczny jakiś tam...
i jak mogę obliczyć iloraz bardzo szybko?
Wiem że było coś takiego jak wyraz drugi przez pierwszy = środkowy do kwadratu czy coś takiego.
2 paź 21:15
2 paź 21:16
Kostek:
To jak będziesz dokładnie znał treść zadania ''a nie jakoś tak'' to wstaw

Chyba, że mamy
jasnowidza ?
2 paź 21:17
Basia: to zależy co masz podane
generalnie
| an | | a1*qn−1 | |
| = |
| = qn−m |
| am | | a1*qm−1 | |
albo
a
n2 = a
n−1*a
n+1
2 paź 21:17
michał: dzięki za przykłady.
Treść może lepiej:
| | 1 | | 1 | |
Znajdź dwunasty wyraz ciągu geometrycznego: |
| , |
| , 1,3... |
| | 9 | | 3 | |
2 paź 21:18
michał:
2 paź 21:22
Basia:
a
1 = ile ?
a
2 = ile ?
a
3 = ile ?
a
4 = ile ?
albo nawet łatwiej
a
12 = a
1*q
11 policz
2 paź 21:23
Kejt:
i dalej podstawiamy do wzoru na n−ty wyraz ciągu:
a
n=a
1*q
n−1
czyli:
2 paź 21:23
Kejt: oj..zepsułam.. przepraszam
2 paź 21:23
Kostek:
Proszę, nic się nie stało..
2 paź 21:24
michał: Basia o to chodziło

, dzięki wszystkim rownież.
2 paź 21:25