prawdopodobienstwo
Natalka: i jeszcze chcialam prosic o te dwa zadania:
1. W barze mozna wybrac 3 zupy: pomidorowa,ogorkowa i grzybowa. Na druugie danie mozna wybrac
potrawe miesna lub wegetarianska, na deser lody lub szarlotke. Oblicz prawdopodobienstwo
tego,ze losowo wybrany zestaw sklada sie a zupy pomidorowej, dania wegetarianskiego i
szarlotki.
2. Jedenastu zawodnikow usiadlo losowo na lawce. Oblicz prawdopodobienstwo,ze na poczatku
siedzi bramkarz a za nim srodkowy napastnik.
2 paź 20:52
Janek191:
z.1
I Ω I = 3*2*2 = 12
I A I = 1
| | I A I | | 1 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 12 | |
==========================
z.2
I Ω I = 11 !
I A I = 9 !
więc
| | 9 ! | | 1 | | 1 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | 11 ! | | 10*11 | | 110 | |
======================================
B Śn Z Z Z Z Z Z Z Z Z
2 paź 22:13
Natalka: dziekujeeeeee !
2 paź 22:25