| 1 | ||
P(rombu)= | *10*14} = 70 | |
| 2 |
| 70 | 35 | |||
to: a2*sinα=70 ⇒ sinα= | = | |||
| 74 | 37 |
| 12 | ||
cosα= +√1−sin2α =........... = | ||
| 37 |
| sinα | ||
tgα= | =....... | |
| cosα |
| 1 | ||
ctgα= | =......... | |
| tgα |
A no fakt
( źle przeczytałam treść zadania
W takim razie zadanie jest prostsze niż " budowa..."
| 5 | ||
sinα= | sinβ=........... | |
| √74 |
| 5 | 5 | 5 | ||||
sin α = | = | = | √74 | |||
| a | √74 | 74 |
| 7 | 7 | 7 | ||||
cos α = | = | = | √74 | |||
| a | √74 | 74 |
| 5 | ||
tg α = sin α : cos α = | ||
| 7 |
| 7 | ||
ctg α = cos α : sin α = | ||
| 5 |
| 7 | ||
sin β = cos α = | √74 | |
| 74 |
| 5 | ||
cos β = sin α = | √74 | |
| 74 |
| 7 | ||
tg β = ctg α = | ||
| 5 |
| 5 | ||
ctg β = tg α = | ||
| 7 |