Wielomiany
0523: Wyznacz współczyniki a i b wielomianu
A) w(x)=x3+a*x2+bx+3 jeśli w(1)=2 i w(−2)=0
B) w(X)=X3−6x2+ax+b jeśli w(2)=1 i W(1)=2
2 paź 20:23
bezendu:
układ równań
2 paź 20:25
Janek191:
a)
W(x) = x
3 + a x
2 + b x + 3
W(1) = 2, W(−2) = 0
więc
1
3 +a*1
2 + b*1 + 3 = 2
(−2)
3 + a*(−2)
2 − 2 b + 3 = 0
1 + a +b + 3 = 2
− 8 + 4a − 2 b + 3 = 0
a + b = −2 => b = − a − 2
4a − 2b = 5
b = − a − 2
4a − 2*( − a − 2) = 5
4a + 2a + 4 = 5
6a = 1
−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 paź 21:01
0523: dziekuje tak mi tez tak wyszło chuciałam tylko sprawdzić czy dobrze rozwiązałam
2 paź 22:11