obliczanie wspólrzędnych
Pilna: Pomóżcie pilnie
Punkty A (−2,0), B (2,−2) i C (4,6) są wierzchołkami trójkąta ABC. Oblicz współrzędne środka
okręgu opisanego na tym trójkącie.
2 paź 20:20
Bizon:
... a jak wyznaczamy środek okręgu opisanego? −
2 paź 20:25
Bizon:
... a można np tak
|SA|=|SB|
(−2−xs)2+(0−ys)2=(2−xs)2+(−2−ys)2
4+4xs+xs2−4+4xs−xs2=... itd
i drugie równanie
|SA|=|SC|
2 paź 20:36
Bizon:
albo tak:
środek K odcinka AB ma współrzędne (0, −1)
| | −2−0 | |
Prosta przez A i B ma wsp. kierunkowy a= |
| =−1/2 |
| | 2+2 | |
symetralna k odcinka AB k: y+1=2x ⇒ k=2x−1
podobnie drugą symetralną np odcinka BC ... i potem punkt przecięcia symetralnych
2 paź 20:42
Pilna: bardziej zrozumiały dla mnie jest sposób pierwszy lecz niestety i tak nie wychodzi mi zgodnie z
wynikami

tj.: (5/3 ; 7/3) ale dziekuje bardzo za pomoc.
2 paź 21:25
Basia:
to może zwykły układ równań
równanie okręgu ma postać
x
2+y
2−2ax−2by+c = 0
A(−2;0) ⇒ (−2)
2+0
2−2a*(−2)−2b*0+c = 0 ⇒
4+4a+c = 0
4a+c= −4
B(2;−2)
2
2+(−2)
2−2a*2−2b*(−2)+c = 0
4+4−4a+4b+c = 0
−4a+4b+c = −8
C(4,6)
4
2+6
2−2a*4−2b*6+c = 0
16+36−8a−12b+c = 0
−8a − 12b +c = − 52
z (1)
c = −4−4a
podstawiasz do (2) i (3)
−4a+4b−4−4a = −8
−8a−12b−4−4a = −52
−8a + 4b = −4 /: (−4)
−12a−12b = −48 /: (−12)
2a −b = 1
a +b = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3a = 5
| | 12 | | 5 | | 7 | |
b = 4−a = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 12 | | 20 | | 32 | |
c = −4−4a = − |
| − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 25 | | 49 | | 96 | | 170 | |
r2 = a2+b2−c = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
napisz równanie
2 paź 21:36
isia:
A już miałam to pisać
2 paź 21:42
Basia: idę odpocząć; zapraszam do towarzystwa wiesz jakich stworów
2 paź 21:44
Bizon:
... to może dokończymy
Wyznaczyliśmy symetralną boku AB k: y=2x−1
Środek M odcinka BC (3, 2)
| | 6+2 | |
współcz. kierunkowy prostej przez B i C a1= |
| =4 |
| | 4−2 | |
symetralna m boku BC m: y−2=−1/4(x−3) y=−1/4x+11/4
punkt S wyznacza punkt przecięcia się symetralnych
zatem: 2x−1=−1/4x+11/4 ⇒ x=5/3 jest to x
s (współrzędna środka)
y
s wyznaczymy z równania prostej y
s=2*5/3−1 y
s=7/3
S (5/3, 7/3)
3 paź 02:45