pigor: ..., np. niech a,b,
h=? − standardowe oznaczenia podstaw
i wysokości trapezu, to z tw. o polach ΔΔ podobnych ABS ∼ CDS
i warunków zadania
| a | | 8 | |
| = √ |
| = 2 i a+b=6 ⇒ a=2k i b=k i 3k=6 ⇒ k=2 i a=4 i b=2 , |
| b | | 2 | |
analogicznie, jeśli h
1,h
2 − wysokości ΔABS i ΔCDS odpowiednio,
to
h
1 : h
2= 2 i h
1=2k i h
2=k, a stąd i z równości sumy pól :
12ah
1+
12bh
2= 8+2 ⇔
12*4*2k+
12*2*k= 10 ⇔
⇔ 4k+k= 10 ⇔ k=2 , zatem także
h1= 4 i h2=2 , więc
h=h
1+h
2= 4+2=
6 − szukana
długość wysokości trapezu. ...