rozwiąż równanie
Grzech667: Nie potrafię rozwiązać tego równania. Liczę na pomoc z waszej strony
[1/(2x−2)]+21−x = 1 x∊ℛ\{1}
2 paź 20:06
ZKS:
W czym tkwi problem?
2 paź 20:08
Grzech667: nie wychodzi mi odpowiedni wynik, być może robię jakieś złe przekształcenia,
albo czego nie robię w ogóle.
2 paź 20:10
Grzech667: spróbuj zrobić to na kartce i podaj mi podaj wynik, jeżeli Ci się chce, będę bardzo wdzięczny
2 paź 20:12
ZKS:
Podstaw sobie dla ułatwienia 2x = t > 0 i pomnóż obustronnie aby nie mieć tych ułamków.
2 paź 20:14
Grzech667: wszytko OK tylko teraz jest inny problem, w zał mamy t>0
ja doszedłem do:
t(t−4)=0
wtedy odpowiedzią jest x=2, a podręcznik podaje odp.x∊{2;0}
2 paź 20:23
Grzech667: dobra mam, błąd rachunkowy, wielkie dzięki ZKS
2 paź 20:25
ZKS:
Na zdrowie.
2 paź 20:25