funkcja kwadratowa
em: małe pytanko:
czy funkcję kwadratową, np:
−3x2 + 12x +18 = 0
mogę obustronnie podzielić (np. przez 3) albo pomnożyć?
30 wrz 18:42
tim: Można, jak najbardziej
30 wrz 18:44
em: ale wtedy wynik jest inny... chyba...
30 wrz 18:47
tim: Nie
Zobacz:
−3x2 + 12x + 18 = 0
3(−x2 + 4x + 6) = 3 * 0
Skracamy 3
−x2 + 4x + 6 = 0
30 wrz 18:47
em: a delta i pierwiastki?
30 wrz 18:50
tim: Chciałem Ci pokazać, że dzielenie obustronnie przez 3 daje to samo rozwiązanie
30 wrz 18:52
tim: Obliczyć ci pierwiastki?
30 wrz 18:53
em: nie, dzięki, tyle to ja umiem

chodzi mi o to, że dla funkcji: −3x
2 + 12x + 18 = 0 i −x
2 + 4x + 6 = 0 delta i pierwiastki,
czyli rozwiązania są różne, prawda?
30 wrz 18:57
em: 
więc, gdy mam do rozwiązania równanie kwadratowe mogę je obustronnie podzielić, pomnożyć...?
30 wrz 19:07
tim: Właśnie Ci pokazałem, że jeżeli możesz coś skrócić u wszystkich (tf. −3, 12 oraz 18) to
skracasz bez wahania

Rozwizanie wyjdzie takie samo
30 wrz 19:09
em: nie krzycz na mnie...
ale delta wychodzi inna...
30 wrz 19:11
KASIA: delta wyjdzie inna, ale pierwiastki takie same
6 paź 20:19
AS: Dodam uwagę , pomnożyć bądź podzielić przez liczbę ≠ 0
6 paź 20:22