Sprawdzian, znowu..
Fasola022: W trapezie KLMN, gdzie KL jest podstawą poprowadzoni przekątne, które przecięły się w pkt S.
Pola trójkątów KLS i LMS są odpowiednio równe 52 i 39. Oblicz pole trapezu.
Chwilowo obliczyłam jedynie, że 113h2= h1
gdzie h1−wysokość ΔKLS
h2− wys ΔLMS
2 paź 20:02
Mila:
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
ΔKLS i ΔLMS mają taką samą wysokość opuszczoną z wierzchołka L na prostą AM
PΔKSN=PΔLMS=39
| PΔKLS | | | | KS | | 52 | | 4 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| ⇔ |
| PΔLMS | | | | SM | | 39 | | 3 | |
| | KS | | a | | 4 | |
Z podobieństwa ΔKLS i ΔMNS⇒ |
| = |
| = |
| |
| | SM | | b | | 3 | |
Dokończ
2 paź 20:49
Fasola022: skąd się wzięło PΔKSN=PΔLMS=39 ?
7 paź 18:00
Mila:
| | 1 | |
PΔKLN= |
| a*H=52+x=PΔALM=52+39⇔52+x=52+39⇔x=39 |
| | 2 | |
H− wysokość trapezu opuszczona na bok a
7 paź 18:05
Fasola022: I czy według tego co wcześniej napisałaś, czyli
PklsPmns= k
2 to k nie powinno równać się
432, czyli
169
7 paź 18:05
Fasola022: żle mówię, ten wynik 43powinien być spierwiastkowany chyba..?
7 paź 18:07
Mila:
Nie.
| KS | | a | |
| = |
| to jest stosunek pól Δ, które nie są podobne. |
| SM | | b | |
7 paź 18:12