Rozwiąż podany przykład równań i nierówności
Martyna: 2IxI = 3−4x
Mógłby mi ktoś to rozwiązać, i jeśli można − wytłumaczyć?
2 paź 19:49
5-latek: definicje znamy. tak?
|x|=x dla x≥0 wiec dla x∊<0,∞) nasze rownanie ,a postac 2x=3−4x wylicz z tego x i zobacz czy
nalezy do tego przedzialu
Teraz |x|=−x dla x<0 czyli dla x∊(−∞ 0) to nasze rownanie ma postac
−2x=3−4x to samo wylicz x i sprawdz czy nalezy do tego przedzialu
Napisz tutaj rozwiazania
2 paź 19:59
Martyna: 1. 2x=3−4x
6x=3/:6
x=0,5
Należy do przedziału
2. −2x=3−4x
−2x+4x=3
2x=3/:2
x=1,5
Nie należny do przedziału
Teraz tylko to ładnie zapisać i zrobić oś liczbową

Czy chwilowo jest dobrze?
2 paź 20:06