| x | ||
1+cosx =2cos2 | ||
| 2 |
| x | x | x | x | |||||
2cos2 | +cos | = cos | *(2cos | +1) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| a+b | b−a | |||
b) ze wzoru cosa−cosb= 2sin | *sin | |||
| 2 | 2 |
| x+3x | 3x−x | |||
cosx−cos3x+sin2x= 2sin | *sin | +sin2x= | ||
| 2 | 2 |
ale nie rozumiem skąd wziął się wzór 1+cosx= 2cos2x/2
| x | x | 1 | π | 1 | ||||||
2cos | +1=2(cos | + | ) cos | = | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 3 | 2 |
| x | π | x | π | x | π | |||||||
to mamy 2*(cos | +cos | ) = 2*2cos( | + | )*cos{ | − | ) | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 3 | 4 | 6 |
| x | x | π | x | π | ||||||
a) ........ = 4*cos | *cos( | + | )*cos( | − | ) | |||||
| 2 | 4 | 6 | 4 | 6 |
| x | x | |||
cos(x) = 2cos2( | ) − 1 ⇒ cos(x) + 1 = 2cos2( | ). | ||
| 2 | 2 |
| x | ||
cosx=2cos2 | −1 ⇒ cosx+1= ..... | |
| 2 |
dziękuję wam bardzo
| 1 | π | 1 | ||||
2sinx+1= 2(sinx+ | ) sin | = | ||||
| 2 | 6 | 2 |
| π | ||
to b) ... = sin2x*2( sinx+sin | )=........ teraz dokończ | |
| 6 |
ZKS myślałeś,że nie pamiętam wzoru?
nie gniewam się