odpowiedz ma wyjść u{1}{20} oraz 0,375 m
Dawid: Adam miał 7,5 metra sznurka. Połowę wzięła mama, a tata 23 tego co zostało. Brat odciął
połowę tego co zostało, a siostra 25 pozostałego sznurka. Jaka cześć sznurka została
Adamowi i ile merów mu zostało
2 paź 19:39
Kejt:
całość −> 7,5m
to co wzięła mama, tyle zostało −> 7,5−0,5*7,5=3,75m
| | 2 | |
to co wziął tata, tyle zostało −> 3,75* |
| =2,5m |
| | 3 | |
to co wziął brat, tyle zostało −> 2,5−0,5*2,5=1,25m
to co wzięła siostra, tyle zostało −>.....
to zrobisz sam analogicznie, bo nie mogę ułamka rozczytać
2 paź 19:44
Dawid: siostra (dwie trzecie)
2 paź 19:46
Kejt: zrób sam
2 paź 19:47