matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
DeDee:
Rozwiaż równanie x
4
+5x
3
+4x
2
−24x−24=0
2 paź 19:33
isia:
x
2
(x
2
+5x+4) −24(x+1)=0 x
2
(x+1)(x+4)−24(x+1)=0 (x+1)*(x
3
+4x
2
−24)=0 W(2)= 8+16−24=0 czyli x= 2 jest drugim pierwiastkiem to: (x+1)(x−2)(x
2
+6x+12)=0 dokończ
2 paź 19:44