Sprawdzian mat-fiz
Fasola022: W trójkącie prostokątnym tangens jednego z kątów ostrych jest równy 1,875, a promień okręgu
opisanego na tym trójkącie jest równy 34cm. Oblicz pole trójkąta.
tg=1,875
R=34
c−przeciwprostokątna c=68 c=2R
PΔ=a*b*12
Nie wiem jak wykorzystać informacje podane w zadaniu, by obliczyć przyprostoskątne i na ich
podstawie pole.
2 paź 19:27
Mila:

c=2R=2*34=68
| | 7 | | 15 | | b | |
tgβ=1,875=1 |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | a | |
a
2+b
2=c
2
a
2=16*64⇔a=4*8
a=32
2 paź 22:32
Fasola022: Mila, uwielbiam Cię!
7 paź 14:39
Mila:
7 paź 22:50