Prawdopodobieństwo: reguła mnożenia
Vval: Ile cyfr trzycyfrowych można utworzyć z cyfr ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} jeśli cyfry w liczbach
mogą sie powtarzać oraz:
a) wystąpi cyfra 2 (odp. 127)
b) wystąpi cyfra 3 i nie wystąpi 7? (odp.91)
liczyłam to setką sposobów i żaden z nich nie dał mi takiego wyniku jaki jest w książce. Może
mi to ktoś jakoś wyjaśnić?
2 paź 19:17
Basia:
(a)
wybierasz miejsce na którym postawisz "obowiązkową" dwójkę
masz 3 możliwości
na pozostałych dwóch miejscach stawiasz dowolną cyfrę
czyli masz 3*7*7 = 3*49 = 147
ale niektóre liczby policzyłeś w ten sposób dwa razy, a jedną (222) trzy razy
dwa razy policzyłeś liczby, w których są dokładnie dwie dwójki
czyli 22x (6 liczb) 2x2 (6 liczb) x22(6liczb) bo x≠2
czyli masz:
147 − 2 − 6 − 6 − 6 = 127
drugi sposób:
oddzielnie liczę liczby, w których jest dokładnie jedna dwójka
2xy, x2y, xy2 jest ich 3*6*6 = 3*36 = 108
teraz liczę liczby, w których są dokładnie dwie dwójki
22x; 2x2; x22 jest ich 3*6 = 18
z trzech dwójek składa się tylko liczba 222 czyli 1
razem: 108+18+1 = 127
mnie ten drugi sposób wydaje się łatwiejszy
(b) spróbuj podobnie
skoro 7 nie występuje masz po prostu do dyspozycji sześć cyfr: 1,2,3,4,5,6
a dalej rozumuj tak samo
2 paź 19:27
Vval: Dziękuje

Jesteś wielka, godzinę próbowalam to ogarnąć. Drugi sposób rzeczywiście łatwiejszy
2 paź 19:41