matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
DeDee:
Rozwiąż równanie x
6
−26x
3
−27=0
2 paź 18:58
ZKS:
x
6
+ x
3
− 27x
3
− 27 = 0 Teraz grupuj wyrazy.
2 paź 19:01
isia:
(x
3
−27)(x
3
+1)=0 x
3
=27 v x
3
= −1 x=3 v x= −1
2 paź 19:02