wyrażenia algebraiczne
Impro: Witam ...kilka pytań
Jak uprościć wyrażenie x2+4x−5
wiem że np. x2−1 można rozbić na (x−1)(x+1) albo x²+x−2= (x−1)(x+2)
czy uprość to znaczy oblicz?
po prostu chodzi mi o to jaka jest prosta metoda na robienie postaci iloczynowej jeśli nie
widzę jej składników?
2 paź 18:42
5-latek: W tym przypadku to pewnie chodzi o postac iloczynowa
Uprosc to bardziej kojarzy mi sie z wyrazeniem wymiernym lub np w wielomianach zredukowac
wyrazy podobne
2 paź 18:47
Impro: więc jak uprościć x2+4x−5?
2 paź 18:49
PW: x2+4x−5 dwa mnożenia, dodawanie i odejmowanie
x(x+4) − 5 dodawanie, mnożenie i odejmowanie
(x−1)(x+5) odejmowanie, dodawanie i mnożenie
Wszystkie te zapisy oznaczają to samo. Pierwsza postać ma o jedną operację więcej niż dwie
następne. Trudno jednak powiedzieć, że któraś z nich jest "prostsza". Spróbuj np. wziąć x=√2
i obliczyć − z której postaci najprościej?
2 paź 23:56
Rafał28:
x
2 + 4x − 5 = (x+2)
2 − 3
2 = (x−1)(x+5)
Przy wyrażeniach ax
2 + bx + c staramy się zastosować wzór skróconego mnożenia a
2 − b
2.
Δ=b
2−4ac
| | b | | c | | b | | √Δ | |
ax2 + bx + c = a(x2 + |
| x + |
| ) = a((x + |
| )2 − ( |
| )2) |
| | a | | a | | 2a | | 2a | |
3 paź 00:33
isia:
x2+4x−5= x2+x−5x−5 = x(x+1)−5(x+1)= (x+1)(x−5)
3 paź 00:41