Nierówność wykładnicza
smutna: 52x+1 ≤ 5x + 4
podstawiłam zmienną t i poszłam do: t ∊<−4/5;1> co dalej? może ktoś rozwiązać i powiedzieć co
dalej
2 paź 18:29
smutna: Prosze o pomoc
2 paź 18:37
Bizon:
5t
2−t−4≤0 dla t>0
... skoryguj więc ten przedział −
2 paź 18:38
Pawel.B: 52x+1 − 5x − 4 ≤ 0
5x = t i jedziesz
2 paź 18:39
smutna: bizon czyli t∊(0;1>
2 paź 18:41
Bizon: dokładnie
2 paź 18:47
Bizon:
... i jeszcze x
2 paź 18:51
smutna: o

to jak bd z 5
x > 0?
2 paź 18:58
smutna:
2 paź 19:07
ZKS:
Czy wyrażenie 5x może przyjmować wartości ujemne?
2 paź 19:13
smutna: nie
2 paź 19:15
ZKS:
Tak więc dla jakich x spełniona jest nierówność 5x > 0?
2 paź 19:16
smutna: nie ma takiego x
2 paź 19:17
smutna: tzn jakie jest rozwiązanie? x=0 tylko?
2 paź 19:18
smutna: sorki R spełnia
2 paź 19:18
ZKS:
Przecież teraz przeczysz sama sobie. Jaki zbiór wartości ma funkcja y = 5x?
2 paź 19:19
ZKS:
Ostatnia odpowiedź jest

.
2 paź 19:20
smutna: czyli rozwiązanie całej nierówności jest R?
2 paź 19:21
ZKS:
Jak wygląda rozwiązanie dla zmiennej t?
2 paź 19:22
smutna: czy część wspólna i rozwiązanie całej nierówności to :
x∊(−∞; 0>
2 paź 19:22
smutna: t ∊(0;1>
2 paź 19:22
ZKS:
Tak część wspólna i zbiór który podałaś jest

.
2 paź 19:25
smutna: Dzięki, głupia nierówność, niby prosta a ile kłopotów..
2 paź 19:26
ZKS:
Zrobisz kilka takich przykładów i już nie będzie zapewne takich kłopotów. Na zdrowie.
2 paź 19:27
Mila:

5
2x+1 ≤ 5
x + 4⇔
5
2x*5≤5
x + 4
t=5
x, t>0
5t
2−t−4≤0
Δ=1−4*5*(−4)=81
t∊(0,1)⇔
0<5
x≤1
0<5
x≤5
0
5
x>0 dla x∊R, 5
x≤5
0 dla x≤0
odp.x≤0
2 paź 19:31
smutna: Dziekuje Mila

Właśnie dokładnie tak samo zrobiłam
2 paź 19:37
Mila:
2 paź 19:46