Dany jest ciąg a_n=2n-5
buba: Dany jest ciąg a
n=2n−5
| | an +2 | |
a)zbadać monotoniczność i obliczyć granicę ciągu bn= |
| |
| | an +2 | |
b) obliczyć b
11
MAm pytanko, czy to ma być tak?
| | 2(n+1)−5+2 | |
bn+1= |
| = |
| | 2(n+1)−5+2 | |
| | 2n−1 | | 2n−5 +2 | |
bn+1− an= |
| − |
| =? |
| | 2n−1 | | 2n−5 +2 | |
2 paź 18:21
buba: dobrze to podstawiłem?
2 paź 18:25
pb: nie, ale na pewno dobrze przepisałes, bo wychodzi, ze b{n} = 1
2 paź 18:28
buba: ale że co jest źle?
2 paź 18:30
2 paź 18:34
Pawel.B: a skora tak to granica = 1
2 paź 18:35
Pawel.B: i b11 = 1
2 paź 18:35
buba: no prawda granica mi wyszła 1
ale jak zrobić tą monotoniczność?
2 paź 18:41