matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Janek:
7π
11π
cos
2
−cos
2
8
8
jak to obliczyc prosze o pomoc
2 paź 18:06
PW:
Może najpierw zredukować
7π
π
cos
=cos(π−
) = ...
8
8
11π
3π
cos
=cos(π+
) = ...
8
8
a potem różnicę kwadratów przedstawić jako iloczyn różnicy i sumy, do których zastosować wzory na różnicę i sumę cosinusów.
2 paź 18:36