pole trojkata
Hope:
punkt e jest punktem przeciecia przekatnych trapezu abcd gdzie ab ∥ dc. Pola trojkatow ABE i
CDE są odpowiednio równe P
1 i P
2. Niech P oznacza pole trapezu ABCD. Wykaż, że P= (
√P1 +
√P2)
2
2 paź 18:02
Hope: ..
2 paź 20:26
Hope: ....
3 paź 19:51
Mila:
AB=a
DC=b
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
PΔDCE | | P2 | | b | |
| = |
| =( |
| )2 |
PΔABE | | P1 | | a | |
| √P2 | |
PCEB=PΔADE=k*P1= |
| *P1=usuwam niewymierność z mianownika |
| √P1 | |
| √P2 *√P1 *P1 | |
= |
| =√P2 *√P1 |
| P1 | |
P
trapezu=P
1+P
2+2*
√P2 *
√P1=(
√P1+
√P2)
2
3 paź 22:55
Hope: PCEB=PΔADE=k*P1
mogłabyś wyjaśnić dlaczego te pola są sobie równe i równe k*P1 ?
5 paź 14:20
Mila:
1)
P+x=P+y⇔x=y
2)ΔCEB i ΔBEA maja taką samą wysokość opuszczoną z wierzchołka B na prostą AC.
CE | | b | | b | |
| = |
| z podobieństwa ΔDCE i ABE⇔CE=AE* |
| =AE*k |
AE | | a | | a | |
| 1 | | 1 | |
PΔCEB= |
| *CE*h'= |
| *AE*k*h'=k*P |
| 2 | | 2 | |
5 paź 16:20