sprawdzenie
carcaroline: pomęczę jeszcze trochę

,jakby ktoś mógł sprawdzić
sprowadzenie z ogólnej do iloczynowej i kanonicznej
a) −x
2+x
x1=1
x2=0
p=1/2
q=1/4
postać iloczynowa: y=−1(x−1)
postać kanoniczna: y= −1(x−1/2)
2 +1/4
b) −2x
2−2x+3/2
Δ=16
x1=1/2
x2=−3/2
p=−1/2
q=2
postać iloczynowa:y=−2(x−1/2)(x+3/2)
postaćkanoniczna: y=−2(x+1/2)
2 +2
c)−x
2−3x−9/4
Δ=0
x0=−3/2
p=−3/2
postać iloczynowa: −1(x+3/2)
2
postać kanoniczna:−1(x+3/2)
2
2 paź 18:02
PW: a) Po co się męczysz z tymi formalnymi obliczeniami?
−x
2+x = −x(x−1)
− zwykłe wyłączenie (−x) przed nawias i masz postać iloczynową (Ty zapisałaś ją źle).
Widać już miejsca zerowe: x
1=0, x
2=1, postać kanoniczną napisałaś poprawnie.
Rozumiem, że obliczasz p jako średnią arytmetyczną miejsc zerowych, a q jako f(p).
W c) też można zastosować wzór skróconego mnożenia
| | 9 | | 3 | |
−x2−3x− |
| = −(x+ |
| )2. |
| | 4 | | 2 | |
No chyba że intencją było ćwiczenie obliczania wyróżnika Δ. Moją intencją jest przypomnienie,
że nie zawsze trzeba to robić. Δ powstała z zastosowania wzorów skróconego mnożenia, czyli te
wzory są podstawowym sposobem myślenia − dopiero gdy nie można zrobić tego łatwo, sięgamy po Δ
jako mechaniczny niezawodny sposób.
2 paź 18:19
carcaroline: dlaczego we wzorze iloczynowej wyłączamy przed nawias −x, a we wzorze kanonicznej już −1?
rozumiem,że w iloczynowej po wymnożeniu będzie x2, a rozumiem,że w kanonicznej już nie musi?
tak, robię bardziej dla wyćwiczenia, przypomnienia
2 paź 18:25
PW: To wynika z definicji postaci kanonicznej (jest tam na początku a , czyli współczynnik
przy x2.
W postaci iloczynowej zresztą też, ale napisałem po prostu −x(x−1) zamiast −1x(x−1),
żeby nie było śmiesznie.
2 paź 18:46
NataliaNww: x2+x+1/4
9 gru 18:44
5-latek: No to ja zapisze to tak 4x
2+4x+1

I co z tym zrobic?
9 gru 18:46