matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
DeDee:
Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian w(x) jest podzielny przez wielomian P(x) jeśli W(x)=x
4
−3x
3
+3x
2
−ax+2 P(x)=x
2
−3x+b
2 paź 17:53
Bizon:
x
2
(x
4
−3x
3
+3x
2
−ax+2):(x
2
−3x+b) −x
4
+3x
3
−bx
2
(3−b)x
2
−ax+2 b=2 a=3
2 paź 18:16