Wielomian, równania wymierne
DeDee: Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian w(x) jest podzielny przez wielomian P(x) jeśli
W(x) = x4+ax3+bx2+3x−9 P(x)=(x+3)2
2 paź 17:49
DeDee: UP
2 paź 18:28
DeDee: UP
2 paź 18:44
Kamix: Jak wygląda wielomian P(x)?
2 paź 18:55
DeDee: P(x)=(x+3)2
Parabola
2 paź 19:05
DeDee: UP?
2 paź 19:27
Lorak: w google znajdziesz podobne zadania, o ile nie takie same

więc czekając na odpowiedź, możesz poszukać...
2 paź 19:30
DeDee: oksy
2 paź 19:35
ZKS:
P(x) = (x + 3)2 = x2 + 6x + 9
Skoro W(x) jest podzielny przez P(x) to
W(x) = Q(x) * P(x)
W(x) = (x2 + cx + d)(x2 + 6x + 9)
Wymnażasz te dwa nawiasy i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach.
2 paź 19:58
DeDee: wyjdzie, że a=6 i b=9?
2 paź 20:02
ZKS:
Nie.
2 paź 20:04
DeDee: W(x)= x
4+6x
3+9x
2+cx
3+6cx
2+9cx+dx
2+6dx+9d... i co z tym zrobić?
2 paź 20:41
ZKS:
Porównujesz współczynnik przy odpowiednich potęgach.
Wyraz wolny wynosi z wymnożenia nawiasów 9d a w poleceniu wyraz wolny jest równy 9 więc
9d = 9 ⇒ d = 1.
Teraz policz tak samo c i w ten sposób będziesz mógł odczytać a oraz b.
2 paź 20:59
DeDee: 9cx=3x
c=1/3
coś takiego jest?
2 paź 21:04
DeDee: help?
2 paź 21:26
ZKS:
Podkreśl sobie wyrazy podobne te co zawierają x i dodaj je do siebie. Możesz już wykorzystać
to że d = −1 ponieważ 9d = −9 (z polecenia).
2 paź 21:30
DeDee: x
4+6x
3+8x
2+cx
3+6cx
2+9cx−6x−9... i jak dalej?
2 paź 21:34
ZKS:
Wypisz wyrazy zawierające x.
2 paź 21:48