Rozwiąż równanie
Kzpl: Rozwiąż :
3√x2 −33√x=0
ile tutaj będzie wynosiła zmienna pomocnicza t ?
2 paź 17:27
Kaja: t=3√x
pamiętaj o zrobieniu założenia x≥0
2 paź 17:29
Kzpl: czyli będzie :
t2 −3t=0 ? przy czym x≥0
2 paź 17:30
Aga1.: A dlaczego x≥0?
2 paź 17:32
Kaja: takie własnie będzie równanie rozwiąż je i wróć potem do niewiadomej x
2 paź 17:33
Kaja: to założenie jest niepotrzebne, bo mamy pierwiastek stopnia nieparzystego. rozpędziłam się
2 paź 17:34
Kzpl: mam tylko ostatnie pytanie : nie wiem jak wyprowadzić zmienną pomocniczą w takim równaniu :
√x−44√x+4=0
2 paź 17:35
Kaja: t=4√x , t≥0
2 paź 17:36
Kaja: i przy tym równaniu już musimy założyć że x≥0, bo stopień pierwiastka jest parzysty
2 paź 17:36
Kzpl: dziękuję
2 paź 17:41
Kzpl: −x
2+4x−1=|2x−4|, t=|2x−4|
t
2=(2x−4)
2
t
2=4x
4 −16x+16
t
2/4=−x
2+4x−4
jak poradzić sobie z taką zmienną i jak można podstawić ją w równaniu ?
2 paź 18:18
ZKS:
Dla x ≥ 2
−x2 + 4x − 1 = 2x − 4
dla x < 2
−x2 + 4x − 1 = −2x + 4.
2 paź 18:55