Do sprawdzenia
carcaroline: Bardzo proszę o sprawdzenie
z postaci ogólnej na iloczynową i kanoniczną
x2+2x−3
x1=−3
x2=1
iloczynowa y=(x+3)(x−1) (nie wiem czy w miejscu "a"stawiać x−a,liczbę 1 czy zostawić puste, tak
jak napisałam?
kanoniczna
p=−1
q=−4
y=(x+1)2 −4 kanoniczna
i jeszcze jeden przykład
x2+x+1/4
Δ=0
x0=−1/2
iloczynowa y=(x+1/2)2 i taka sama kanoniczna
czy w miejscu a wstawiamy x lub jedynkę? bardzo proszę o odpowiedź
2 paź 17:22
ICSP: dobrze masz
f(x) = ax2 + bx + c = a(x − x1)(x − x2) = a(x − p)2 + q
u ciebie f(x) = 1x2 + 2x − 3
zatem w miejsce a wstawiasz 1
2 paź 17:25
krystek: masz postać 0gólną :
y=ax2+bx+c ilocz y=a(x−x1)(x−x2) kan y=a(x−p)2+q
w Twoim przypadku a=1
2 paź 17:26
C: a to liczba przy x
2, czyli 1, więc postać ilocznynowa y = 1*(x+3)(x−1)
(z oczywistych względów 1 można pominąć)

Reszta jest dobrze rozwiązana.
2 paź 17:30