prosze o sprawdzenie i poprawienie o ile są błędy. z góry dzięki
hub20: wyznacz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, mając dane a1=12 a2=6.
o to moje rozwiazanie. prosze o sprawdzenie:
a1=12 a2=6
Sn=a1+an2*n
an=an−1+an+12 dla n≥2
a20=a19+a212
a20=12+(20−1)r
a20=12+19*(−6)
a20=12+(−114)
a20=−102
a2=a1+(n−1)*r
6=12+(2−1)*r
6=12+r
6−12=r
r=−6
S20=12−1022*(−102)
S20=−902*102
S20=4590
30 wrz 17:48
:)TO TYLKO JA: a nie prościej tak:
r=a2−a1
r=6−12 ⇒r=−6
a20=a1+19r
a20=12−114 ⇒a20=−120
suma źle!
mnożysz przez n,a nie an,wiec *20,a nie −120
30 wrz 20:34
:)TO TYLKO JA: mnożysz przez n,a nie a20 ****
30 wrz 20:36