Tożsamości trygonometryczne
nomen2: Mam problem z rozwiazaniem tozsamosci trygonometrycznej:
prosze o pomoc
2 paź 17:14
ICSP: Założenia sam/a sobie juz dopiszesz

1) Zaczynam od prawej :
| | 2 | | 2sinxcosx | |
= |
| = |
| = tg2x = L |
| | | | cos2x − sin2x | |
c.n.u.
2) a ta niech będzie od lewej dla odmiany
| | cos2x − sin2x | |
cos2x = cos2x − sin2x = |
| = |
| | sin2x + cos2x | |
| | 1 − tg2x | |
= |
| = P (podzieliłem licznik i mianownik ułamka przez cos2x ) |
| | 1 + tg2x | |
2 paź 17:20
PW: 2)
| | cos2α−sin2α | |
cos2α=cos2α−sin2α= |
| (ułamek powstał w wyniku |
| | cos2α+sin2α | |
podzielenia przez 1=cos
2α+sin
2α).
Podzielenie licznika i mianownika przez cos
2α kończy dowód.
Trzeba zacząć od dziedziny (tangens musi istnieć − i wtedy będzie wiadomo, że można dzielić
przez cos
2α).
2 paź 17:21
nomen2: Wszystko rozumiem dzięki

a co do założeń to w 1):
ctgα−tgα≠0
tak ?
2)
1+tg
2α≠0
1+kπ
2≠0
2 paź 17:49
PW: W 2) napisałem o co idzie o 17:21 − musi istnieć tangens (tam nie ma kłopotu z mianownikiem, bo
jest dodatni). Odpowiedz na pytanie − dla jakich α nie istnieje tgα.
W 1) masz ten sam kłopot plus istnienie ctgα plus ctgα=tgα.
Wnioski wyciągasz dziwne − jak z tego, że 1+tg2α≠0 wnioskujesz 1+kπ2≠0? Nie ma podstaw
teoretycznych do takich wniosków, zresztą obie nierówności są prawdziwe dla wszystkich α.
2 paź 18:03