Kto mógłby sprawdzić czy dobrze?
carcaroline: Z funkcji ogólnej na iloczynową i kanoniczną, kto mógłby sprawdzić czy dobrze?
y=2x2+1
postać iloczynowa
y=2(x+1/2)
gdzie x1= =1/2
x2=0
postać kanoniczna
y=2(x+1/4)−1/8
gdzie p=−1/4
q=−1/8
proszę o sprawdzenie
2 paź 16:57
Kaja: postaci iloczynowej nie ma . policz deltę − wychodzi ujemna więc nie ma pierwiastków. a postac
kanoniczna to y=2x2+1 czyli taka jak ogólna
2 paź 17:00
carcaroline: ale b=1 czyli Δ=b2−4xac= 12 −4x2x0 czyli Δ=1 nie jest ujemna
2 paź 17:03
Kaja: a=2 b=0 c=1
2 paź 17:03
carcaroline: kurde nie zuważyłam, dzięki
2 paź 17:05